Братята Тамерлан и Джохар Царнаеви, заподозрени в организирането на взривововете по време на Бостънския маратон, първоначално са планирали атентата за Деня на независимостта на САЩ - на 4 юли, съобщиха американските информационни агенции.

Всяка година в Бостън по случай празника се провеждат масови празненства.

По последни данни бомбите, използвани по време на бостънския маратон са били изработени в апартамента на Тамерлан, който той споделял с жена си и детето си, съобщава официален представител на САЩ в областта на правоприлагането, който разполагал с информация от първа ръка, но не бил оторизиран да я разкрива.

След като бомбите били готови по-рано, атентаторите Тамерлан и Джохар Царнаеви решили да променят датата и да изпреварят събитията.

Припомняме, при атентата от 15 парил загинаха трима души, сред които и дете. Ранените бяха повече от 280, като някои от тях бяха в изключително критично състояние.

Няколко дни след покушението, при бягство от полицията, в бостънското предградие Уотъртаун бе задържан по-големият брат - Тамерлан Царнаев. По-късно обаче той почина в болницата вследствие на множество огнестрелни рани.

Около 15 часа продължи операцията по залавянето на брат му - 19-годишният Джохар Царнаев, получил също множество огнестрелни рани в шията и краката.
Той бе хоспитализиран, но дълго време не беше контактен и нямаше как да бъде разпитан.

След като дойде в съзнание Джохар прехвърли вината изцяло върху брат си. Въпреки това той остана в затворническа болница, след като му бяха предявени обвинения, които носят смъртно наказание.

Американските служби бяха обвинени от сенатори, че са имали информация още преди години за Царнаеви, но са подценили данните.
Руските им колеги са разследвали и майката на Царнаеви за екстремизъм.

Семейството обаче отрече обвиненията и хвърли вината върху арменец, приел исляма, който повлиял фатално на Тамерлан.
Въпросният Миша от своя страна отрече да е убеждавал младия мъж да извърши кървавия акт.

Предполагаше се и че братята Царнаеви са свързани с действащата на територията на Русия терористична организация „Кавказки Емират", чийто лидер е Доку Умаров.

Преди дни пък полицията в Бостън арестува още трима души, заподозрени в съпричастност в атентата.

Задържани са казахстанците Азамат Тажаяков и Диас Кадирбаев и американецът Робел Филипос. Първите двама са заплашени до 5 години затвор, а третият - до 8.