Следователи от САЩ проверяват за евентуална обвързаност на братята Царнаеви, заподозрени в съучастие за взрива по време на Бостънския маратон, с действащата на територията на Русия терористична организация „Кавказки Емират", чийто лидер е Доку Умаров, съобщава Fox News.

Мюсюлманските народи в Северен Кавказ са обединени от ислямските фундаменталисти в „Кавказки Емират", което представлява нещо като държава в държавата, тъй като той съществува на територията на Руската федерация и граничи с южнокавказките републики Грузия и Азербайджан, водещи в момента враждебна на Москва политика.

Начело на Емирата са чеченски религиозни екстремисти с лидера Доку Умаров. Той е единствен от старата гвардия на чеченската съпротива още от времето на първия президент на Чечня генерал Джохар Дудаев, който се намира на чеченска територия и командва терористичните паравоенни формирования на севернокавказките ислямисти.

Друг от историческите ръквоодители на чеченската съпротива - Ахмед Закаев, заедно с редица свои съратници е намерил убежище във Великобритания.
Поради традиционното си геополитическо противопоставяне в Москва Лондон дава убежище на терористи-ислямисти, които се стремят да разрушат руската държавност и по този начин нарушава елементарни норми на международното право.

Най-вероятно, след като САЩ усетиха на гърба си последствията от Чеченския тероризъм, тази практика ще бъде прекратена и е възможно дори Ахмед Закаев да бъде предаден на руското правосъдие, за да бъде съден и да изтърпи наказание за многобройните престъпления срещу човечеството, в които е замесен.

Според оценка на силовите структури на САЩ Доку Умаров присъства в списъка на 10-те най-опасни лидери от криминалния контингент в света. По тяхна оценка Щатите са готови да заплатят 5 млн. долара за залавянето му.

Умаров бе замесен във взривяването на московското метро през 2010 година и на летище „Домодедово" през 2011 година.

По данни на следствието по-възрастният от двамата бостънски атентатори, вече покойният Тамерлан Царнаев, е пътувал до Русия в началото на 2012 година и остава няколко дни на територията на Чечня и Дагестан.
В профила на Тамерлан в YouTube били публикувани няколко видеоклипа, в който Дагестан е назован „вилает". Именно така членовете на Кавказкия Емират наричат севернокавказките републики.

По-големият брат, Тамерлан, няколко месеца преди атентата създал в Youtube профил „Терорист", а на рускоезичната страница на Джохар в Twitter стоял статусът „Ще умра млад".

Иначе, мюсюлманската общност в Кембридж разказва, че двамата братя не били особено активни мюсюлмани, въпреки че живеели близо до джамията.
Те рядко я посещавали, а когато ходели не правели впечатление с някаква агресивност или нещо друго.

В същото време съученик на Джохар разказва, че Тамерлан бил изключително религиозен и по-малкият брат бил под негово въздействие.

Тамерлан бил и сред активните форумисти в религиозния канал islamiccenter3 в Youtube. Често той пишел резки коментари.
Например, към нечие видео „Как приех Исляма и станах шиит" Тамерлан пише - ти си приел шиизма, не защото си убеден, а заради страстите и интересите ти (за които знае само Аллах). Както си влязъл в исляма, така и ще излетиш от него. Ти си предал самия себе си.

Припомняме, в понеделник, на финала на международния маратон в Бостън , избухнаха два взрива в интервал от 12 секунди. Загинаха трима души - китайска гражданка и двама американци, сред които 8-годишно дете. Числото на пострадалите достигна 183.

В петък в бостънското предградие Уотъртаун бе задържан Тамерлан Царнаев, заподозрян в съучастие. По-късно обаче той почина в болницата вследтсвие на множетсво огнестрелни рани.

Около 15 часа продължи операцията по залавянето на брат му - 19-годишният Джохар Царнаев, получил също множество огнестрелни рани в шията и краката. Той е хоспитализиран, като състоянието му е стабилно. Джохар обаче не е контактен и спецгрупа за разпити очаква той да дойде в съзнание, за да го разпитат.