При безпрецедентна по мащабите си акция полицията в Бостън обяви, че е задържала и втория брат от двамата атентатори на маратона - Джохар Царнаев, предаде АП. Той се е укривал ранен.

Атентаторът  е настанен в болница в критично състояние.

Братът на 19 годишния Джохар - Тамерлан, беше убит след преследване в Уотъртаун. 26-годишният мъж беше първият заподозрян за двете експлозии в понеделник на маратона в Бостън.

След близо еднодневно преследване и измъкване Джохар Царнаев е бил открит да се крие, барикадиран в ремарке лодка в предградието на Бостън - Уотъртаун, а полицията постепенно е стиснила периметъра около терориста.

Неговото присъствие е било потвърдено с термокамера за наблюдение, след като местен жител алармирал службите, че го е видял. Преди финалния щурм силите на реда водеха преговори с Джохар Царнаев да се предаде. Той е бил въоръжен и опасен, обобщава Си Би Ес.

Полицията е използвала шурмови гранати и сълзотворен газ, за да не може Джохар да възпламени жилетката си, натъпкана с експлозиви.

Източници от ФБР разкриха пред Си Ен Ен, че през 2011 г. по-големият брат е бил разпитван по молба на чуждо правителство за възможни връзки с екстремистки организации.

Тамерлан се е обучавал за инженер в колежа "Бънкър хил". Прекъснал за една година, според някои източници, за да тренира бокс.

Анализатори смятат, че инженерното образование на предполагаемия терорист може да му е помогнало в изработката на взривните устройства.
В момента следователите проверяват какви курсове е посещавал в колежа.
Експертите смятат, че бомбите, които избухнаха по време на маратона, са самоделни и сравнително примитивни.

Братята, произхождащи от руския кавказки регион, са имали статут на постоянно пребиваващи в САЩ, където са живели от няколко години.

Директорът на училището в дагестанската столица Махачкала, където е учил Джохар Царнаев разказва, че семейството заминало за САЩ през март 2002. Двамата братя са израснали в Киргизстан, заяви пред Си Ен Ен техният чичо, който живее в САЩ от 10 години. Те пристигнали две години по-късно.

След като медиите гръмко обявиха, че терористът е заловен и всичко е свършило, жителите на Бостън излязоха по улиците от домовете си, аплодирайки органите на реда.

Бостънци направиха своеобразен жив коридор, през който под аплодисментите им се прибраха от местопроизшествието колите на ФБР и полицията.

В същото време президентът Обама коментира - остават много въпроси. Защо млад човек, израснал и учил тук, е извършил това. Как са го подготвили, имали ли са външна помощ...
Затова поръчах на ФБР и органите на националната сигурност да продължат разследването.


Внушителен брой сили на реда - полиция, военни, ФБР спецове и др. - бяха мобилизирани в акцията по неутрализирането на двамата братя