Американските разузнавателни служби не знаели за връщането на Тамерлан Царнаев от Русия в САЩ през 2012 година, въпреки че името му е било включено в списък с потенциални екстремисти, съобщава американският телевизионен канал ABC News, предаде РИА Новости.

През пролетта на 2011 година ФБР е разследвало възможни връзки на Царнаев с екстремисти и включило името му в база данните TECS, създадено за проследяване на подозрителни лица, които пресичат американската граница. Записите в нея остават активни в течение на година. През септември 2011 година по инициатива на ЦРУ Царнаев е включен в друг списък за заподозрени за връзки с тероризъм - TIDE, който се поддържа от Националния център за борба с тероризма.

Когато Царнаев напуснал САЩ за Русия през януари 2012 година, спецслужбите получили сигнал от база данните TECS. Въпреки това, когато се завърнал в САЩ през юни 2012 година, давността на данните изтекла. Сигнал не е постъпил и от база данните в TIDE.

Източници отбелязаха, че дори ако срокът на този запис не е изтекъл, разузнавателните агенции нямало да получат сигнал, тъй като ФБР в този момент затворило досието на Тамерлан, смятайки го за неподозрителен елемент.

Припомняме, при подготвения от братята Джохар и Тамерлан Царнаев атентат миналият понеделник в Бостън загинаха трима души, сред които и дете. Ранените са повече от 280, като някои от тях все още са в критично състояние.