Руските служби са предали на разследващите в САЩ записи на разговори на Зубейдат Царнаева - майката на братята етнически чеченци, които стоят зад атентата, окървавил края на Бостънския маратон, предадоха световните информационни агенции.

Според записаните разговори, Зубейдат е разговаряляа с децата си относно джихад, въоръжената борба на радикалните мюсюлмани срещу неверниците.

Джохар Царнаев в единична килия под постоянно наблюдение

Още...

„Франс прес" съобщи по-рано, позовавайки се на сенатор, че властите в САЩ подозират, че майката Зубейдат Царнаева може да е подтикнала Тамерлан към изповядване на радикален ислям. По данни на агенция АП името на майката е било включено в американски списък с подозрителни лица, които са способни да извършат терористичен акт ( TIDE).

Зубейдат категорично отрича тя и семейството й да имат нещо общо с радикалния ислям, но не е изненадана, че имената им са включени в подобни бази с данни.

Записите, обаче, отново повдигат обвиненията срещу ФБР, че фатално е подценило данни на руските служби за Царнаеви, предоставени още през 2011 година.

Американските разузнавателни служби са успели да установят самоличността на Миша (Михаил), който според семейство Царнаеви е имал силно влияние върху Тамерлан Царнаев и въвличането му в радикалния ислям.

Припомняме, Джохар и Тамерлан Царнаеви са заподорзяни за извършването на Бостънския атентат на 15 април, при който загинаха трима души и над 280 са ранени. На 20 април полицията успя да хване 19-годишния Джохар след близо 24 часово преследване в района на Бостън. По-рано брат му почина в болница, след престрелка с полицията.

Джохар бе преместен в затвора от болницата, където се лекува. Срещу него са повдигнати обвинения за използване на оръжие за масово поразяване.