Джохар Царнаев е заявил пред разследващите в болницата, че брат му е инициатор на атаките, съобщава СиЕнЕн.

19-годишният Царнаев казал, че Тамерлан е бил воден от джихадистки идеи и че атентатът не е бил организиран от международна терористична организация.

Според него Тамерлан бил самостоятелно действащ радикал, който вярвал, че ислямът е нападнат и трябва да бъде отмъстен.

В същото време официални американски лица по сигурността ще бъдат разпитани в Конгреса относно това дали не са се отнесли небрежно към информация за Тамерлан.

Те ще бъдат разпитани в сенатската Комисия по разузнаване, след като няколко американски конгресмени обвиниха ФБР, че се е провалило да действа на фона на руски притеснения. Изслушването ще се проведе при закрити врата.

Междувременно майката на заподозрените за бостънския атентат е била извикана от ФБР преди години, за да бъде разпитана дали нейният по-голям син се е радикализирал, заяви тя в интервю за британска телевизия, предаде Франс прес.

Зубейдат Царнаева каза за Channel 4 News, че федерални агенти на САЩ са се обърнали към нея относно 26-годишния й син Тамерлан Царнаев, който бе убит от полицията при преследването му на 19 април.

Те го наблюдаваха ( Тамерлан) и аз знам това, защото аз говорих с тях. Те идваха до нашата къща два или три пъти", изтъкна тя в интервюто, проведено в руския южен регион Дагестан.

Майката на Тамерлан заяви, че агент на ФБР я попитал: "Мислиш ли, че той може да бъде въвлечен в някоя организация, нали знаете, като радикална организация?".

На развален английски тя изтъкна, че нейните синове нямат нищо общо с двата взрива на Бостънския маратон на 15 април, при който загинаха трима души и повече от 200 са ранени.

Това, което се случи, е ужасно нещо. Но аз знам, че моите деца нямат нищо общо с това. Знам това. Аз съм майка. Познавам децата си", констатира тя.

В друго интервю за британския Daily Telegraph Царнаева изтъкна, че тя и съпругът й планират да погребат Тамерлан в САЩ.

Планираме да тръгнем за Америка тази седмица. Искаме да намерим място, за да погребем Тамерлан по мюсюлмански обичай в Бостън или някъде наблизо", каза тя.

През последните години Тамерлан стана много набожен и започна да ме кара да нося фередже, изтъкна майката.

Нейният син за първи път започнал да буди подозрения в САЩ през 2008 година и агенти на ФБР се срещнали с него „най-малко" пет пъти след това - най-често през последната година и половина, добави тя.

В същото време двама от ранените при атентата на Бостънския маратон са в критично състояние, но общият им брой, лекувани в здравните заведения в района на Бостън, се увеличи рязко до 282 души, според Бостънската обществена комисия по здравеопазване, предаде „Бостън глоуб".

Това е далеч повече от първоначалните данни за около 170 ранени.

Броят им нарасна поради причината, че десетки хора са потърсили по-късно медицинска помощ заради леки наранявания или симптоми, с които са се прибрали по домовете, каза говорителят на комисията Ник Мартин. По думите му по последни данни пострадали от атентата са били видени в 27 болници в района на Бостън.

Един от най-добрите примери е проблемът със слуха. Хората в началото са си помислили, че проблемите със слуха им са временни. Други пък не са потърсили помощ за малки рани от шрапнели", поясни той.

48 пациенти са останали в здравните заведения за лечение, като двама са в критично състояние - 7-годишно момиче и мъж на около 60 години.

Припомняме, по-рано стана ясно, че двамата братя най-вероятно са действали, провокирани от религията, която са изповядвали. Това е становището на американските разследващи, ангажирани с разкриването на нападението.

Тамерлан и Джохар Царнаеви, етнически чеченци от Русия, изповядват ислям. Засега обаче разследващите не намират доказателства, уличаващо двамата във връзки с някоя мюсюлманска терористична група.

Заради тежкото си състояние Джохар, който е ранен в областта на гърлото, е разпитван писмено, което затруднява пълноценното и подробно получаване на информация, допълват пожелали анонимност служители, ангажирани в разследването.

Въпреки проведения до момента разговор с него, мотивите на двамата терористи, подтикнали ги към атаката, остават неясни.

По-малкият брат вече е с обвинение, което му беше повдигнато, докато той се намира в болница - то е за използване на оръжие за масово унищожение, както и в злонамерено унищожаване на имущество, предизвикали смърт. Обвиненията позволяват наказания като смъртна присъда, доживотен затвор или лишаване от свобода за всякакъв срок.

Следователи от САЩ проверяват и за евентуална обвързаност на братята Царнаеви с действащата на територията на Русия терористична организация „Кавказки Емират", чийто лидер е Доку Умаров.

Кавказките бунтовници, обаче, отрекоха да имат нещо общо с атентата и заявиха, че водят война срещу Русия, не срещу САЩ. Те припомниха "греховете" на Русия не само срещу кавказците, но и срещу мюсюлманите.