Оказалият влияние върху Тамерлан Царнаев Михаил ( Миша), който също е накарал Тамерлан да се обърне към радикалния ислям, заявил, че никога не е наставлявал Тамерлан, съобщава се в блок в електронното издание на New York Review of Books, предаде РИА Новости.

Припомняме, Тамерлан и неговият брат Джохар са заподозрени за организирането на атентата на Бостънския маратон на 15 април. Тогава загинаха трима души и повече от 280 бяха ранени. На 20 април полицията хвана 19-годишния Джохар Цанраев, докато брат му почина в болница след престрелка с полицията.

Роднини на Тамерлан съобщиха през последните дни, че човек с името Миша е оказал силно влияние върху него и че го е въвел в радикалния ислям.

Авторът на блока Кристиан Керил е имал възможност да говори със „загадъчния Миша". По думите на Керил 39-годишният Михаил Алахвердов, който е с арменско-украински корени, живее с възрастни родители в квартира в Род Айлънд. В беседата си с блогъра Миша потвърдил, че изповядва исляма и познава Тамерлан. Но в същото време напълно отрича да е имал участие в атентата в Бостън.

Не бях негов учител. Ако бях негов учител, щях да направя така, че никога да не направи подобно нещо", казал Алахвердов.

Той добавил, че за последно е общувал с Тамерлан преди три години в Бостън и от този момент не поддържа контакти с него. По думите му никога не се срещал с родителите на Тамерлан. Миша допълнил, че е бил разпитван от агенти на ФБР и е съдействал на разследващите.