Мащабна полицейска акция се провежда в американския град Бостън, най-вече в предградията Уотъртаун и Кеймбридж.

Българи в САЩ: Бостън е като призрак
Още...

Ангажирани са стотици служители на реда и агенти на ФБР в двете предградия. Полицията обяви, че проверява „от врата на врата" и от улица на улица в и около Уотъртаун. Тя също така е предупредила жителите на района да останат по домовете си и да не отварят вратата, освен на полицаи - около 381 хиляди жители в района са си останали по домовете.

ФБР разпространи снимка на издирвания
Джохар Царнаев

По първоначална информация става въпрос за двама заподозрени, които са свързани с атентата по време на Бостънския маратон.
В процеса на операцията бе установено, че двамата са братя и са от кавказки произход. Те са живели в Киргизия и Дагестан, откъдето преди няколко години пристигнали в САЩ. NBC съобщава, че преди да се преместят в САЩ те са живели в Турция, където са получили турски паспорти и американски визи.

Комисарят на бостънската полиция заяви на извънреден брифинг, че единият заподозрян е мъртъв. Починал е в болницата след престрелка с полицията.

От Бостънския медицински център заявиха, че са докарали мъж с огнестрелни рани и рани от експлозия, който е починал, въпреки опитите на здравните служители да го спасят.
Смята се, че раните от експлозията са в резултат на това, че починалият е носил експлозиви на тялото си. СиЕнЕн отбелязва, че убитият е носил експлозиви по тялото си и е имал задействащ механизъм.

Другият е добре въоръжен и бяга. „Вярваме, че това е терорист. Вярваме, че това е човек, който е тук да убива", изтъкнаха от полицията.

Комисарят допълни, че беглецът е „заподозряният с бялата шапка", който е обявен за издирване, след като ФБР пусна снимки и кадри с двамата заподозрени за Бостънския атентат.

По информация на някои медии починалият е нападателят, който откри стрелба в Масачузетския технически университет в Kеймбридж до Бостън. При атаката беше убит полицейски служител. Полицаят, който отговарял за охраната на кампуса, се отзовал на повикване за нарушаване на реда, когато бил прострелян няколко пъти от неизвестно лице в колата си.

Полицията заяви, че двамата заподозрени са убили патрулиращия полицай в кампуса към Техническия университет, след което са откраднали автомобил със собственика му, който около 30 минути по-късно е освободен на бензиностанция.

Докато полицията гонела колата, те изхвърлили експлозиви от автомобила и стреляли по полицаите. Полицията отвърнала и ранила единия от тях, вероятно идентифицирания от ФБР като „Заподозрян No. 1", който по-късно почина в болница.

Предполага се, че вторият заподозрян е избягал пеша.

По информация на NBC на мястото на престрелката са открити взривове и тенджера под налягане.

Припомняме, взривните устройства, които отнеха живота на трима души по време на атентата на маратона в Бостън, бяха поставени именно в такива съдове. Американската медия също твърди, че двамата са в САЩ от около година и имат международна връзка.

Свидетели в Уотъртаун заявиха, че са чули експлозии. Полицаи са крещели, че има самоделни бомби.

Междувременно полицията в Бостън съобщи, че за няколко часа общественият транспорт в Уотъртаун е спрян. Университетите в района на Бостън са затворени.

В момента има двама задържани в къща в Кеймбридж. Районът е обезопасен от десетки агенти на ФБР. Смята се, че в жилището са отраснали двамата братя.

Полицията в предградието също информира за открити подозрителни пакети на Централна улица и улица "Албани".

По-последната информация полицията в щата Кънектикът заяви, че е засякла автомобил в района на Бостън, който може би е свързан със заподозрения. Автомобилът е сива Honda CR-V с регистрационен номер 316 ES9. Бостънската полиция обяви, че в колата не е имало никой.

Говорителят на полицията в Масачузетс заяви, че изглежда атаките в Техническия университет и Уотъртаун са свързани и федералните власти уточняват дали са свързани с бомбената атака в Бостън в понеделник. Затворено е част от въздушното пространството в Бостън заради продължаващите операции.

Ние сме известени за ситуацията, участваме и наблюдаваме", каза служител на ФБР. Източник от бюрото заяви, че е твърде рано да се спекулира" за връзката с маратона.

По-рано ФБР разпространи снимки и видео на предполагаемите извършители на нападението.