Самоубийството на Ахмед Емин реално е заговор за убийството на лидера Ахмед Доган.

Това е тезата, която заместник председателят на ДПС Камен Костадинов изнесе в студиото на БиТиВи.

Повече от година след самоубийството на шефа на кабинета на Доган Ахмед Емин от ДПС за първи път излизат с някаква теза за версиите около инцидента, който разтресе партията, както и политическия живот на страната.

Припомняме, около случая "Емин" се разшумя отново след кратка реплика на премиера Борисов, казана преди два дни - в разследването смъртта на Емин имало тежки процесуални нарушения, като премиерът посъветва досъдебното производство да бъде подновено.

Според Костадинов самоубийството е част от сериозен заговор - „целенасочен удар срещу ДПС".

На въпрос дали има съмнения, че Емин е трябвало да убие Доган, Костадинов коментира уклончиво:
Има подобни съмнения защото има основания за тях, тъй като обстоятелствата и проверките водят в тази посока, но ние нямаме доказателства и не е наша работа да събираме доказателства в тази насока."

Индиректно, без да посочва имена и конкретни факти Камен Костадинов обвини бивш коалиционен партньори на ДПС в заговор за убийство на партийния лидер. Той припомни, както късно намереното тефтерче на секретарят, така и факта, че инцидентът идва само дни след интервюто на Ахмед Доган във в. "Труд", в което той пита за основанията за уволнението на Иван Драшков.

Припомняме, през октомври 2008 година теза на Камен Костадинов бе, че инцидентът с Ахмед Емин се използва за подклаждане на етническо насилие.

Самият Емин, според Костадинов, е бил агент на Държавна сигурност и върху него е бил указван изключително сериозен натиск. По думите на Костадинов секретарят е бил зависим от "формални и неформални връзки" и напрежението около въпросния заговор е било толкова голямо, че той не е издържал.

ХРОНОЛОГИЯ НА ДНЕШНОТО ГОВОРЕНЕ

Заместникът на Доган посочи още, че разследването трябва да се насочи към следата за връзките на Емин и Алексей Петров и други агенти на ДАНС, които са "свързани с миналото".

Така Костадинов ситуира проблема още веднъж към структурите на бившата държавна сигурност, а обвърза и с настоящата операция на МВР - "Октопод". Той посочи, че е имало среща между Емин и Алексей Петров, но от партията не разполагат с никакви доказателства за това.

Също по думите на Костадинов самият Емин е бил уличен от Ахмед Доган за такъв заговор, което е предизвикало лавинообразно събитията.

Дали обаче Ахмед Доган е споделял съмненията си с тогавашния премиер Сергей Станишев, с вътрешния министър или с главния прокурор, Камен Костадинов не каза или по-точно посочи, че не разполага с такава информация.

Зам.-председателят на ДПС посочи още, че и в момента от партията се надяват разследването да доведе до конкретни резултати и да даде отговор на всички въпроси около самоубийството на Ахмед Емин.

По всяка вероятност убиецът на Ахмед Емин трябва да се търси сред някой от петнайсетината охранители на Ахмед Доган. Убийството на Ахмед Емин беше предупреждение за Доган, за да бъде сплашен
     Осман Октай пред PRO.BG

Ние никога на сме имали достъп, професионално и партийно, до ДАНС, ръководството на МВР и прокуратурата, но винаги сме изразявали своите резерви", каза Костадинов.

Припомняме, според тезата на Емел Етем малко след трагичния инцидент беше, че самоубийството на Ахмед Емин е по „лични причини". Самият Ахмед Доган до този момент не е коментирал в детайли случилото се в дома му.
Още преди година инцидентът бе обвързан с разработката „Лиани".

Вчера Софийска градска прокуратура започна проверка на спряното от районната прокуратура разследване. Това съвпадна с изказване на премиера Бойко Борисов, в което той изрази съмнения в качеството на разследването на смъртта на Ахмед Емин.

Няма да коментирам днес" - отказа да говори по въпроса бившият вътрешен министър Михаил Миков.
По коридорите на парламента, той каза само: „Всякакви версии се изсипват от всякакви хора. Има много версии за всички неща в живота. Въпросът е кой, кога, защо пуска една версия."