Явно Ахмед Емин е бил изправен в ситуация да бъде лоялен към лидера на партията или в услуга на други. За да стигне до такова тежко решение да посегне на живота си, натискът върху него е бил огромен".

Това  каза Атанас Атанасов от ДСБ по повод изнесената информация, че около акция "Октопод" са излезли нови факти и доказателства, свързани с смъртта на Ахмед Емин.

Според него хора от бившето ръководство на ДАНС са имали интерес да прикрият фактите и обстоятелствата около смъртта на съветника на Ахмет Доган.

Генерал Атанасов допуска, че именно оттам е бил оказван натиск на Ахмед Емин да извършва или не определени действия.

Той допълва: „Имаше тежки обстоятелства в коалицията БСП-ДПС и не е изключено да е бил притискан да дава факти и обстоятелства за дейността на Ахмед Доган или негови връзки с чужди сили.

Нямам представа, но има сили, които са искали да прикрият факти и обстоятелства около обективността на разследването".

Според бившия шеф на националната служба за сигурност, Ахмед Емин не е могъл да приеме морално задачата, която е имал и за това говорят думите в писмото му, че не е предател и че обича родината си.

Фактът, че по материалите по делото, изпратени в ДАНС, толкова време не е работено, генерал Атанасов коментира като „преднамерено" действие, за което някой трябва да понесе отговорност: „Някой трябва да попита кой изпрати зам.-министъра на вътрешните работи Павлин Димитров, тогава главен секретар на МВР, какво е правил на местопроизшествието в Бояна, откъдето той заяви, че става въпрос за „класическо самоубийство".

Той е убеден, че точно по това време са били допуснати тежки процесуални нарушения при огледа и разследването.

Има действия, които не могат да бъдат поправяни. Районният съд отказа да приеме, че огледният протокол е извършен съгласно закона. Съдът е приел, че лицата, които са се подписали под него не са безпристрастни". А разследващите, според него, е трябвало да знаят това и да не го допускат.