По искане на главния прокурор направихме проверка по някои от фактите и обстоятелствата и съвмествно с главна прокуратура ще продължим да изясняваме всички обстоятелства по случая.
Ако намерим нещо, което считаме че не е редно или е извършено по правилата, ще бъде предоставено по съответния ред в прокуратурата. 

Така шефът на ДАНС отговори на журналистически въпрос след заседание на комисията, контролираща агенцията, дали ДАНС е правила справка за случая с Ахмед Емин. 

Йовчев обясни, че не може да коментира документите, изготвени от агенцията, както и исканията, отправени до ДАНС.

Той отново - както и преди заседанието - не пожела да коментира твърденията на ДПС, че Емин е имал задача да ликвидира Сокола.

Цветлин Йовчев бе категоричен, че Ахмед Емин не е бил агент на никоя официална структура. 

Не мога да коментирам дали той е бил оперативно интересен, нито дали по някакъв начин името му е попадало в информационните масиви на ДАНС.
Така шефът на "българското ФБР" отгвори на въпрос дали Емин се е срещал със служители на агенцията. 

Междувременно, шефът на антикорупционната комисия и бивш шеф на националното разузнаване Димо Гяуров коментира, че не е изключено Емин да е бил частно вербуван.

Цветлин Йовчев не пожела да отговри и дали първата проверка на ДАНС за смъртта на Емин е била коректна.

Това, което в момента правим е, извършваме проверка на наличната информация, която имаме в ДАНС, както и на материалите, които ни предостави главна прокуратура, подчерта Цветлин Йовчев. 

Аз не разполагам с цялата информация, разполагам с част от информацията, затова и не мога да ви дам обективна оценка, заяви Йовчев на въпрос защо сега се възобновява разследването за едно дело, приключило за 3 дни със становище за самоубийство. 

Йовчев не можа да каже дали Емин и Алексей Петров са се познавали. ДАНС обаче е правела проверка дали случаят с Емин касае националната сигурност. 

В документите на прокуратурата се съдържат данни, които могат да поведат в посока, която да касае националната сигурност, поясни Йовчев.
Проверката още продължава, събраните данни до момента са предадени на прокуратурата, стана ясно още от думите на шефа на ДАНС. 

Вътрешните процеси, които се развиват във всяка една структура не трябва да стават публично достояние, така Йовчев отговори на въпрос защо не желае да говори за времето, когато и той и Алексей Петров са работили в ДАНС.

Той не отговори и дали има данни Алексей Петров да е злоупотребявал с власт като служител на ДАНС. 

Всеки един скандал се отразява негативно върху ДАНС, посочи още Цветлин Йовчев по повод ареста и разкритията около бившата барета.
По думите му всеки скандал хвърля петно върху професионалистите в агенцията, хора почтени, които работят за националната сигурност.

Не мога да коментирам, с тези думи бившият вътрешен министър Румен Петков отговори на журналистически въпрос дали е възможно Емин да е изпратен да убие Доган. Тази версия не ми се струва вероятна, посочи БСП депутатът преди началото на заседанието на комисията.

Той няма и отговор защо ДПС лансират тази идея. Петков каза, че той като министър на вътрешните работи не е имал данни за агентурна дейност на Ахмед Емин.

"Ще ме пуснете ли да мина, г-н Костов ще ми се скара, недейте така, чувствителен съм", с тези думи Петков се обърна към медиите и влезе в комисията за контрол на ДАНС.

Днес комисията ще изслуша бившият вътрешен министър Румен Петков за Куйович.

По-рано днес зам.-председателят на ДПС Камен Костадинов коментира, че самоубийството на Ахмед Емин реално е заговор за убийството на лидера Ахмед Доган.

според тезата на Емел Етем малко след трагичния инцидент беше, че самоубийството на Ахмед Емин е по „лични причини". Самият Ахмед Доган до този момент не е коментирал в детайли случилото се в дома му.
Още преди година инцидентът бе обвързан с разработката „Лиани".

Вчера Софийска градска прокуратура започна проверка на спряното от районната прокуратура разследване. Това съвпадна с изказване на премиера Бойко Борисов, в което той изрази съмнения в качеството на разследването на смъртта на Ахмед Емин.