Софийска градска прокуратура (СГП) ще провери постановлението на районната прокуратура, според което няма данни бившият шеф на кабинета на Ахмед Доган Ахмед Емин да е склоняван към самоубийство.

Това обяви говорителят на главния прокурор Стилияна Кожухарова, цитирана от БНР.

Припомняме, вчера премиерът Бойко Борисов възрази за начина, по който е водено разследването, а днес председателят на комисията за контрол над ДАНС Иван Костов заяви, че има доста подозрителни факти около случая.

След постановлението за прекратяване на разследването по случая Ахмед Емин, което е от април месец тази година, вече архивирано, делото е изпратено за проверка по линия на националната сигурност.

Оттам е върнат доклад едва вчера, в който има конкретни препоръки за разследване в определена насока. Кожухарова обаче отказа да даде подробности по препоръките.

Градската прокуратура ще изследва решението на районната, както и препоръките на ДАНС. За това дали има основание за подновяване на разследването за смъртта на Ахмед Емин решението трябва да бъде произнесено до един месец.

Според източници, пожелали анонимност, в доклада на ДАНС няма революционни доказателства, които да преобърнат твърденията за самоубийство.

Изводите обаче на Районната прокуратурата този момент не са проверявани от горна инстанция, тъй като никой от близките на Ахмед Емин не се е усъмнил в иизводите, че няма външна намеса в мотивите му да сложи край на живота си.

Припомняме, първата реакция на бащата на Ахмед Емин беше, че неговият син не е възможно да се самоубие. След това малкото изказвания, които направи, бяха по-меки по отношение на темата.