Комисията за контрол на ДАНС силно се интересува дали ръководството на агенцията е поръчало ликвидирането на политически лидер.

Това стана ясно от думите на Иван Костов след днешното изслушване в комисията за контрол на „българското ФБР".

Но нашият интерес ще стигне до там да се убедим дали е започнало, или ако не, дали ще започне ново прокурорско дирене по този въпрос, уточни Костов.

По думите му без явни факти и доказателства той няма да коментира версията, че Емин е трябвало да убие Доган, защото ако коментира подобна хипотеза без явни доказателства, ще изглежда несериозно.

Иван Костов каза, че след като разследването е възобновено, това означава, че се отхвърля първоначалното заключени - самоубийство.

Щом се отхвърля предишното заключение, всички версии стават актуални отново, категоричен е лидерът на ДСБ.

Помолен да коментира казаното от Димо Гяуров, че Емин "частно" е бил вербуван, Костов заяви:
"Аз съм поставен в ситуацията да чувам всякакви неща и едновременно с това да запазвам собствения си разсъдък и разчитам при разчитането на тези версии да търся опорни точки.
Защото много хора започват да фантазират в подобни моменти, някои може би са профайлъри и виждат неща, които ние обикновените не виждаме. Тъй като аз със сигурност знам за себе си, че не съм профайлър, а пък и не съм виждал живи профайлъри и някак си не мога да го взема на сериозно".

Комисията за контрол на ДАНС е отправила официално питане до главна прокуратура дали в хода на проверките се проверява целия път, който Алексей Петров е извървял в специалните служби, съобщи още председателят на комисията Иван Костов.
Депутатите се интересуват как Петров е набрал цялата мощ, придобита през годините.

Темата на днешното изслушване е било и извеждането на Будимир Куйович от ареста и отвеждането му за разпит в ДАНС, както и действията на институциите по случая.

Бившият шеф на ДАНС Петко Сертов не се яви. Оправдал се, че късно получил поканата на депутатите. Обещал друг път да уважи членовете на комисията.