Председателят на Народното събрание Михаил Миков „надхитри" опозицията, за да започне днешното заседание на законодателния орган.

Точно в 9.00 часа депутатите от ГЕРБ, предвождани от лидера си Бойко Борисов, групово влязоха в пленарна зала.

Парламентарният шеф Михаил Миков с усмивка съобщи: „Видимо в пленарна зала има кворум, моля процес на регистрация". Резултатът- ГЕРБ отново не се регистрираха.

Миков даде 30 минутна почивка.

Орешарски: Мотивите за вота се базират на неверни твърдения

Още...

След почивката парламентарният шеф информира, че Чл.48 от правилника на НС му дава право да открие заседанието при наличието на кворум.

Миков нареди на квесторите да преброят депутатите в зала. В залата има 207 народни представители, информира парламентарният шеф и откри днешното заседание. Така той успя да „надхитри" опозицията и да открие заседанието с преброяване на кворума чрез квесторите, а не чрез електронната система.

След тази маневра от страна на Миков депутатите на ГЕРБ напуснаха залата. Въпреки това започна дебатът по внесения от ГЕРБ вот на недоверие.

Извън залата лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира ситуацията след обявената 30-минутна почивка. Той подчерта, че няма кворум, за да се проведе заседанието на НС. 10 депутати от БСП и ДПС ги няма, обясни той. На въпрос на News.bg това ли е конструктивното поведение на опозицията, Борисов отговори: „Ние не искаме да сме конструктивни. Това правителство незабавно трябва да си подаде оставката".

Лидерът на ГЕРБ се закани партията му пак да внесе вот на недоверие. Мишо Миков трябва незабавно да си подаде оставката, категоричен е Борисов.

ГЕРБ с нов вот на недоверие

Още...

Причината да иска оставката на парламентарния шеф е, че е работа на мнозинството да осигури кворума. Бойко Борисов коментира, че партията му не унижава с поведението си инструмента вот на недоверие. Ние искаме да дебатираме, просто ги няма депутатите от БСП, ДПС и Атака, подчерта лидерът на ГЕРБ. По повод вчерашния коментар на лидера на столетницата Сергей Станишев, че Борисов се държи като негоден кавалер, който бяга от дамата, която е ухажвал, екс премиерът изтъкна:

Аз с такава дама като Станишев, не искам нито да обядвам, нито да вечерям, камо ли да пренощувам, такава дама да си я държат БСП".

Още сега ще поискаме оставката на този шмекер", заяви по адрес на председателят на парламента Михаил Миков лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като Миков се позова на Чл. 48.

Ще сезираме Конституционния съд за тези груби абсолютни нарушения на парламентарния правилник", закани се в кулоарите веднага след това Борисов.

Още по време на гласуването на седмичната програма депутатите от ГЕРБ напуснаха залата.

Красимир Велчев остана в нея, за да поиска поименна проверка на присъстващите в залата, но такава бе отказана, тъй като според зам.-председателя Мая Манолова процедура по поименно преброяване може да има във връзка с предстоящо гласуване, тоест това може да се случи след края на дебатите по т.1 от дневния ред – вотът на недоверие към кабинета „Орешарски”.

Велчев отново се качи на трибуната и нападна председателя, че той самият е нарушил правилника, като изобщо е дал началото на днешното заседание. Наложи се Миков отново да обяснява, че се е позовал на ал. 1 чл. 48 от правилника на НС.

„Очевидно е, че в залата присъстваха 207 души, което е повече от 121. Втората алинея на този член гласи, че проверка се извършва чрез електронната система. Такава беше извършена, но тя не отразяваше реалното присъствие в зала, което се потвърди от преброяването на квесторите”, обясни Миков.

Местан: Борисов ми се стори доста притеснен

Още...

ГЕРБ премина в контраатака чрез Цецка Цачева, която поиска гласуване за пряко излъчване на дебатите и веднага след това процедура по поименно преброяване, но Миков и отвърна, че поради големия интерес заседанието вече се излъчва по БНТ и БНР.

На трибуната се качи и лидерът на ДПС Лютви Местан, който със солидна доза ирония защити решението на Михаил Миков да направи проверка на кворума чрез квесторите. „Много често и аз имам проблеми с електронната регистрация”, сподели Местан и допълни, че когато в залата има „очевидно присъствие на повече от 120 души”, значи вероятно „ниският резултат” на таблото за кворум се дължи на технически проблеми в системата.

„Не допускам бивш председател на парламента и бивш министър председател – толкова солидни държавници, да присъстват в зала и да не се регистрират”, посочи той. Той призна, че и депутати от ДПС по някога са отсъствали от зала, независимо дали по уважителни или неуважителни причини, но когато са били там, винаги са се регистрирали.

Борисов: Няма да се регистрираме, ако няма кворум

Още...

„Когато си тук, а не се регистрираш, това е елементарен тарикатлък и понеже не допускам хора като Вас да прибягват до тариклатък, очевидно има някакъв проблем със системата”, заключи Местан.

Михаил Миков покани на трибуната опозицията да представи мотивите за вота на недоверие, а на поканата се отзова Димитър Главчев. Той обаче единствено нападна управляващото мнозинство, че „ще си гласува набързо” един вот на доверие, което вече е възможно, а след това заседанието ще пропадне.

Ролята на министерството няма да затрудни или да отнеме правомощия на местните власти", категоричен бе министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов по време на дебата.

По отношение на забавянето на стари проекти той добави, че министерството не е наследило нито един проект.

Законът за устройство на територията е остарял и министерството ще изготви съвременно законодателство, което да е ясни процедури и да бъде привлекателно за инвестициите, обеща още той.

Заместник-председателят на НС Мая Манолова обясни по време на почивката след първия неуспешен опит за кворум, че мнозинството няма драма с това дали ГЕРБ ще бойкотира днешното заседание и по този начин сама себе си.

Те могат да се излагат колкото си искат, категорична бе тя. Според социалистката голямата драма на ГЕРБ е, че въпреки тяхното нежелание, парламентът работи.

Бяха приети маса закони, които бяха в интерес на хората и бизнеса, доволна е Манолова.

„Атака": Не можем да участваме в цирковете на ГЕРБ

Още...

Тя подчерта, че НС не заседава по темата вот на недоверие. Утрешният ден е отреден за парламентарен контрол, припомни още червената депутатка.

Това е седмица на опозицията, ако мога да го кажа образно, защото те поискаха този дневен ред, заяви още Мая Манолова. Тя бе категорична, че поведението на опозицията е абсолютно недостойно.

В крайна сметка дебатите по вота приключиха след изказвания от страна на управляващите. Гласуването по процедура се провежда 24 часа след края на дебата. Вотът на недоверие ще се гласува утре в 11 часа.

Веднага след почивката след края на дебатите по вота, Александър Ненков от ГЕРБ поиска поименно преброяване на присъстващите в зала. След поименната проверка стана ясно, че в зала са само 111 депутати и така заседанието бе прекратено заради липса на кворум.

Междувременно стана ясно, че ГЕРБ внасят нов вот на недоверие по същата тема.

Припомняме, народното събрание имаше последен опит да проведе разисквания по проекта за решение за гласуване на недоверие на правителството на Пламен Орешарски, след като вчера пропадна дебатът заради липсата на кворум.

Мотивите на внесения от ГЕРБ миналият четвъртък вот са - провалът на правителството в областта на инвестиционното проектиране.