"Мотивите за вота се базират на неверни, неточни и хипотетични твърдения" Това обяви Пламен Орешарски от парламентарната трибуна . Той призова опозицията а изчака новото ведомство да направи грешки и тогава да го критикуват.
Трудно ще направим дебат по въпроса за управленската немощ, тъй като имаме различни разбирания за управленска мощ, заяви министър председателят Пламен Орешарски.

От трибуната, той защити своето правителство по време на дебатите по точка първа от дневния ред на НС - вотът на недоверие към неговото правителство. В залата обаче вече не присъстваха депутатите от ГЕРБ.

Орешарски съжали, че вносителите не присъстват и дори не са развили мотивите си, но той „с интерес" се е запознал с писмената им част. По думите му въпреки активното възпрепятстване на каквато и да е политика чрез процедурни хватки в Народното събрание и чрез насърчаване на протестни действия, правителството все пак работи.

„Говори се за градивност и приемственост, но не се дава пример какво точно представлява това"
, заяви Орешарски и посочи, че многократно е гарантирал, че неговото правителство че ще продължим добрите политики, но и ще прекратим лоши такива, като например невръщане на ДДС за сметка на фискалния резерв.

Това е първият кабинет, който по думите на премиера, представя приоритетите си в деня на своето избиране, а не 110 дни след полагане на клетва и управленската си програма. Орешарски е направил справка кога ГЕРБ са представили управленските си приоритети- 4 месеца от началото на своето управление.

По отношение на критиките за създаването на Министерство на инвестиционното проектиране и че не било ясно с какво ще се занимава то, премиерът попита: „На кого точно не е ясно". По думите му, презастрояването в големите градове и курортите ни са доказателство за нуждата от такова министерство. Целият щат на новото министерство е за сметка на съкращения в други министерство, обясни министър-председателят и заяви, че ако опозицията поиска той ще й даде справка кои министерства колко щата са прехвърлили в новото ведомство.