ГЕРБ внесоха нов вот на недоверие по темата инвестиционно проектиране. Това стана докато в залата течаха дебатите по първия вот на недоверие, които от партията на Бойко Борисов обаче оспорват като легитимност.

ГЕРБ поискаха от НС оставката на шефа му
Още...

"Причината за внесения вот е, че в момента виждаме абсолютно пагубно брутално погазване на българската Конституция и на правата на българските граждани, погазване на парламентарния правилник, защото в момента без наличие на кворум и без присъствие на вносителя на този вот незаконно се провеждат фалшиви и фиктивни словоизлияния", коментира Лиляна Павлова.

Орешарски подготвен и за новия вот на недоверие на ГЕРБ

Още...

Тя обясни, че опозицията внася същия вот на недоверие на правителството за пълен провал в инвестиционната политика.

Заседанието не е легитимно, категорична бе тя.

Ще искаме стенограма от заседанието и на нейна основа ще сезираме компетентните органи, закани се депутатката от ГЕРБ.

Не приемаме това, което се случва в момента в пленарна зала, обясни и Димитър Главчев. Според него случващото се днес в парламента няма как да се охарактеризира в правния мир. Не може ръководството на НС да погазва собствените си правила, подчерта депутатът от ГЕРБ. Абсурдно е това, което се случва, каза още Главчев.

Опозицията иска оставката на ръководството на парламента. Според Димитър Лазаров председателят на парламента е трябвало да предложи електронна регистрация на кворума. Това се прави всеки път, когато се открива заседание, подчерта той. Според Лазаров такова преброяване „на глава" като днешното е имало в едни години, когато всички гласували единодушно.

Заради нелегитимността на днешното заседание опозицията ще сезира и КС. Те не приемат днешните дебати по вота на недоверие.

В момента вие сте свидетели на политическо насилие, заяви Красимир Велчев. Според него политическото присъствие на народните представители в зала е тяхна воля. Физическо присъствие не означава политическо присъствие, смята той. Свидетели сме на политическо насилие в българския парламент, подчерта Велчев.

Вътре в парламента са всички бивши ченгета и доносници на Държавна сигурност, оплака се той. Ако трябва отново ще напуснем парламента, но няма да допуснем да бъдем политически насилвани, каза още Велчев. По думите му ГЕРБ не бяга от вота, но иска всички сили да са в зала.

Според ГЕРБ трябвало е да се провери кворума чрез електронната система, а не да се осигурява заседанието чрез „преброяване на глава". Така, според герберите, са се преброявали депутатите по време на тоталитаризма.

ГЕРБ са категорични в позицията си да внесат нов вот на недоверие, тъй като този е нелегитимен заради игричките с кворума на Михаил Миков. Това становище на опозицията изрази за пореден път в кулоарите на парламента лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Когато шмекерът подложи на поименно гласуване се оказа, че няма кворум, обясни Бойко Борисов, визирайки председателя на НС. Според него оставката на Миков е наложителна, защото фалшифицирал днешното заседание. Този парламент няма какво повече да направи от тук нататък, категоричен е Борисов.

От утре депутатите от ГЕРБ няма да участват в електронно гласуване и няма да се регистрират. По думите му дори днес Миков излъгал за броя на депутатите при проверката на квесторите и обявил присъствие на 4 депутати повече. Опозицията ще обсъжда вот на недоверие, когато има легитимен кворум. Това не плод зеленчук, това е парламент, смята Бойко Борисов.