Безпрецедентно и скандално протече клетвата на новите съдии в Конституционния съд.

Държавният глава Плевнелиев напусна церемонията преждевременно, тъй като не пожела да присъства на клетвата на Венета Марковска, недоволен, че тя не се е оттеглила, както той и много други я призоваваха.

След оттеглянето обаче съдия Марковска не можа да положи клетва, тъй като по закон държавният глава трябва да присъства на полагането на клетвите.
Все още не е ясно какво ще се случи оттук нататък.

Съдия Венета Марковска остана безмълвна пред медиите, като само обяви, че няма да се откаже.

Независими депутати нападнаха Плевнелиев
Още...

Росен Плевнелиев, след  като се заклеха последователно Георги Ангелов, Борис Велчев и Анастас  Анастасов,  обяви, че ще напусне церемонията, тъй като в медиите се тиражират  съмнения за моралните  качества на Марковска.
Плевнелиев припомни, че е помолил Маркосква да положи клетва, след като изчисти името си.

Въпреки не само неговите призиви Марковска остана твърда, че ще положи клетва,  дори по-рано тази сутрин изпрати писмо до ВСС да разгледат своевременно  молбата й за освобождаването  като съдия във ВАС, защото в 11 часа й предстои полагане на клетва.

Държавният глава мотивира решението си с  това, че не трябва да има и капчица съмнение за нито един от кандидатите. По думите му, репутацията на КС е най-важна за държавата и затова в него трябва да влязат най-достойните съдии.
Президентът обясни,  че е още по-убеден  в решението си да напусне церемонията, след като е получил писмо от прокуратурата.
"Нека не превръщаме Конституционния съд в заложник на лични интереси", подчерта държавният глава.

Цветанов отрече да е защитавал Марковска
Още...

Новите конституционни съдии се заклеха да спазват добросъвестно задълженията, възложени им от Конституцията и Закона за конституционния съд, но не по азбучен ред.
Те дори не се заклеха по реда, в който бяха изброени първоначално, а именно Георги Ангелов, Борис Велчев, Венета Марковска и Анастас Анастасов, но по време на клетвите придобилата скандална известност съдийка беше оставена последна.

Главният секретар на Конституционния съд Енита Еникова обясни, че подобен казус се случва за първи път в историята на КС и че държавният глава никога не е напускал церемонията по полагане на клетва.

Янаки Столилов от БСП смята, че казусът "Марковска" е можело да се разреши много по-рано.
Още...

„Оттук нататък сигурно ще се пристъпи към нов избор на съдия от квотата на Парламента, но Народното събрание трябва да реши какво ще прави", обясни Еникова и добави „Ние изпълнихме всички задължения по решението на Парламента, сега остава Народното събрание да се събере и да реши какво следва".

Новите конституционни съдии Борис Велчев и Анастас Анастасов отказаха да коментират случилото се, като заявиха само, че процедурата оттук нататък трябва да се обмисли.

Тържествената церемония беше предшествана от скандал между медиите и представители на Конституционния съд. След като беше изрично упоменато, че журналисти ще се допускат до 10:45 и съответно по-голямата част от репортерите се позиционираха пред вратата на Конституционния съд близо половин час по-рано, влизането им в сградата започна едва в 10:35 часа.

Това не позволи на голяма част от журналистите да влязат в съда. Тези, които успяха да се качат на петия етаж, където се провежда церемонията, пък бяха закотвени в близост до залата, където се провежда церемонията, но не бяха допуснати в нея.
След около 15 минути разправии и крясъци от едната и от другата страна, в крайна сметка обаче медиите, чакащи долу на входа, също бяха пуснати. На въпрос защо се случва всичко това, представител на КС обясни, че така им е наредено.

По-рано днес стана ясно, че въпреки отправените от няколко страни молби, Венета Марковска все пак ще положи клетва пред Конституционния съд (КС).

Борисов хвали Плевнелиев за Марковска: Изключително мъдър ход
Още...

Това се разбра, след като в 9.48 часа правосъдният министър Диана Ковачева докладва по време на заседанието на ВСС постъпила молба от Марковска входираната преди дни друга молба от нея - да бъде освободена от поста на съдия и зам.-шеф на ВАС - да бъде разгледана своевременно, тъй като в 11.00 часа й предстои да положи клетва пред КС.

След десетина минути дебат членовете на ВСС приеха оставката на Венета Марковска. След тайно гласуване, в което участваха 22-ма от членовете на ВСС, Съветът премахна последната пречка пред Марковска по пътя й към КС. „За" гласуваха 18 души, двама бяха против и двама се въздържаха.

Малко преди това Калин Калпакчиев припомни на колегите си, че Комисията по професионална етика към ВСС се е самосезирала по случая „Марковска" и запита не би ли следвало това да бъде пречка за гласуване на оставката.
Председателят на Комисията Ясен Тодоров и колежката му Светла Петкова обясниха, че това, че Комисията се е самосезирала не означава, че е образувано дисциплинарно производство.

Милка Итова пък алармира, че Марковска не е уточнила в молбата си по коя точка иска да бъде освободена от длъжност. Тук последва реакцията на част от членовете на Съвета, които допълниха, че само преди седмица е имало подобен случай, в който не е била посочена конкретна точка, но въпросният магистрат е бил освободен от длъжност.

  • В ранния следобед стана ясно, че провалянето на клетвата в КС обезсилва приетата оставка на Марковска като съдия и зам шеф на ВАС от ВСС. Малко след скандала в КС се разбра, че тя е отишла и подала в деловодството на ВАС нова оставка, но само като зам.председател на съда, оставайки редови съдия във ВАС.

Междувременно Виолета Марковска, час преди церемонията в КС, извънредно отиде в парламента, за да се срещне с независимите депутати, които издигнаха кандидатурата й за съдия в Конституционния съд.

News.bg научи, че тя е в НС, за да сподели намеренията си с независимите депутати. Разговаряла е с Корман Исмаилов, Тодор Великов, Цвета Георгиева и други.

Пред тях Марковска е споделила, че няма от какво да се притеснява и твърдо продължава напред. Това най-вероятно потвърждава това, че Марковска ще отиде в 11 часа да се закълне като конституционен съдия.

Тя не пожела да разговаря с медиите в парламента. Засега коментари отказват и независимите депутати.

Вчера Марковска подаде оставка като съдия и зам. председател на Върховния административен съд - длъжност, заемана от нея досега.

Това става, въпреки че заради скандала около сигнала срещу нея, Марковска поиска клетвата й като конституционен съдия да бъде отложена.

Всичко това се случва на фона на призиви от всички страни Марковска сама да се оттегли като конституционен съдия. И премиерът Борисов, и правосъдният министър Ковачева, и вицепрезидентът Попова заявиха, че най-редно в случая е Марковска да се оттегли. Борисов дори заяви, че сам се бил объркал от обясненията на замесената в скандал съдийка.

От ЕК още преди седмица реагираха остро на избора на Марковска за член на КС.

Днес в присъствието на президента, председателя на Народното събрание и председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд новите конституционни съдии трябва да положат клетва.