Независимите депутати са бесни на президента заради днешния прецедент в Конституционния съд.

Припомняме, по време на церемонията по заклеването на новите съдии от КС, Плевнелиев си тръгна преди Венета Марковска да положи клетва, като по този начин - в отсъствието на държавния глава, тя не можа да се закълне.

Президентът не уважи решението на НС, подчерта на брифинг Дарин Матов, който номинира Марковска като кандидат на парламента.

В КС, по думите му, сменили нарочно сценария за полагане на клетва и вместо избраните да положат клетва по азбучен ред, Венета Марковска останала последна. Според Матов изказването на Росен Плевнелиев, с което той мотивира действията си, не било подплатено с нищо.

Матов сподели, че на качване към залата на КС Марковска споделила: "Не мога да предам тези 127 народни представители, които ме подкрепиха. Бях длъжна да дойда и да се закълна".

Тя имала намерение да си подаде оставката в момента, в който минела клетвата й като съдия в КС. Сега обаче и тя била обидена от държавния глава и щяла по съдебен път да си търси правата.

Ние сме против доносите, не сме държава на доносите, коментира и Валентин Иванов. Президентът днес грубо наруши Конституцията, смята депутатът и изтъкна, че президентът поругал НС.

Димитър Чукарски пък се закани да стартира събирането на 48 подписа за сезиране на КС дали държавният глава с днешната си постъпка не е нарушил закона за КС. Чукарски е недоволен, че президентът не уважил независимите депутати и не ги извикал да има каже какви данни има за Венета Марковска.

Ние сме 10% извадка от българското общество, коментира и Тодор Великов. Той също изрази възмущението си от поведението на Росен Плевнелиев. Това е позор за българската политика, каза Великов.

Независимите не отговориха еднозначно ще искат ли импийчмънт на президента. Според тях обаче няма как да стартира нова процедура за член на КС, преди Марковкса да се е заклела и след това да си подаде оставката.