Избраната за Конституционен съдия Венета Марковска подаде оставка като съдия и зам. председател на Върховния административен съд - длъжност, заемана от нея досега.

Това става, въпреки че - заради скандала около сигнала срещу нея, Марковска поиска клетвата й като конституционен съдия, която трябва да положи утре, да бъде отложена.

Оставката на Марковска като съдия във ВАС е включена в дневния ред на утрешното заседание на ВСС и трябва да бъде приета до 11 часа, за когато е насрочена клетвата в КС, ако съдийката реши да се закълне.

Всичко това става в ситуация, в която отвсякъде „молят" Марковска сама да се оттегли като конституционен съдия. И премиерът Борисов, и правосъдният министър Ковачева, и вицепрезидентът Попова заявиха, че най-редно в случая е Марковска да се оттегли.
Борисов дори днес заяви, че сам се бил объркал от обясненията на замесената в скандал съдийка.

От ЕК още преди седмица реагираха остро на избора на Марковска за член на КС.

Молбата за освобождаване на Венета Марковска от длъжността „съдия и „заместник - председател на Върховния административен съд" е разгледана на редовното заседание на Комисията по предложенията и атестирането на 13 ноември 2012 г..

Подадената оставка е включена като допълнителна точка в дневния ред за заседанието на ВСС на 15 ноември 2012 г., съобщиха от ВСС.