Днес в присъствието на президента, председателя на Народното събрание и председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд новите конституционни съдии трябва да положат клетва.

Все още обаче не е ясно дали и четиримата новоизбрани ще го направят. По закон това трябва да стане най-късно седмица след гласуването на състава от парламента.

Часове преди клетвата няма яснота дали избраната от парламента Венета Марковска ще присъства на тържествената церемония. Клетва със сигурност ще положат Анастас Анастасов, Борис Велчев и Георги Ангелов.

В 9.30 ч. започва заседанието на ВСС с първа точка - оставката на Венета Марковска като магистрат. В 11.00 ч. е полагането на конституционната клетва с или без участието на Венета Марковска.

Вчера Марковска подаде оставка като съдия и зам. председател на Върховния административен съд - длъжност, заемана от нея досега.

Това става, въпреки че заради скандала около сигнала срещу нея, Марковска поиска клетвата й като конституционен съдия да бъде отложена.

Всичко това се случва на фона на призиви от всички страни Марковска сама да се оттегли като конституционен съдия. И премиерът Борисов, и правосъдният министър Ковачева, и вицепрезидентът Попова заявиха, че най-редно в случая е Марковска да се оттегли. Борисов дори заяви, че сам се бил объркал от обясненията на замесената в скандал съдийка.

От ЕК още преди седмица реагираха остро на избора на Марковска за член на КС.

Венета Марковска беше избрана със 127 гласа от различни политически партии.

След скандала около нея, тя обяви, че няма да положи клетва, докато прокуратурата не провери обвиненията срещу нея в конфликт на интереси и търговия с влияние.

Марковска разпространи писмо до МВР шефа и главния прокурор, с което настоява да се открие авторът на сигнала. Вътрешният министър Цветанов откликна светкавично на писмото на Венета Марковска и заяви, че Министерството на вътрешните работи ще направи всичко възможно да установи кой е подал сигнала срещу нея.

Междувременно фейсбук-групата "Аз съм Георги Тонев Колев" събра стотици последователи в искането за оставки на избраните от парламента членове на Конституционния съд Венета Марковска и Анастас Анастасов.