Протестиращите в Киев срещу властите промениха тактиката си, като блокираха улиците около правителствените сгради, съобщава „Новости".

Така служителите и чиновниците от правителствената администрация не можаха да стигнат да работните си места. Всички входове към улицата, където са разположени сградите на кабинета и правителството, са блокирани от машини, докарани от опозицията.

Ултранационалистите призоваха Украйна към всеобща стачка
Още...

Пред главния вход на правителствената сграда са се събрали около 1000 младежи, повечето от които са от партия "Свобода". Охраната от страна на милицията е засилена, като входът е блокиран от няколко милиционерски автобуса.

Протестиращите развяват флагове на опозиционните партии „Баткивщина" и „Свобода", също така скандират срещу правителството, но няма опити за щурмуване на сградите в момента.

За да поддържат настроението на протестиращите, както и на чиновниците, опитващи се да стигнат до работните си места, опозицията излъчва чрез мощни тонколони съвременни украински музикални парчета, както и народна музика.

В момента на централния площад "Независимост" има около 4 хиляди протестиращи. Продължават да прииждат хора. Активисти призовават гражданите на други градове да пристигнат в Киев, за да ги подкрепят. Има призиви за общонационална стачка.

Барозу и Янукович се договориха да преговарят
Още...

Повече от хиляда души от Лвовска област са се присъединили към протестиращите в Киев тази нощ, отбелязват от пресслужбата на Лвовския областен съвет. Запланувани са протести и на лвовския Евромайдан днес по обед.

Към 16:38 часа местно време хиляди хора се събраха на „Евромайдан", отбелязва „Киев пост".

Някои от демонстрантите слушат изказвания на ръководителите на протестите, а други помагат в изграждането на палатки на площада. Хора също цепят дърва, тъй като се изгражда голяма кухня и всекидневна под палатка. Киевски граждани даряват и дрехи на протестиращите.

Хиляди украинци излязоха по улиците на градовете Лвов, Тернопол и Ивано-Франковск, след като имаше призиви за общонационална стачка.

Военният министър опроверга информация, че се изпращат танкове към Киев
Още...

В Киев през изминалата нощ са били ранени 165 души. Други 25 души са поискали медицинска помощ след вчерашните протести и така броят им достигна 190 души, от които 22-ма са хоспитализирани, обявиха от градската администрация на Киев.

Повече от 40 журналисти са пострадали през последните дни при сблъсъците в центъра на Киев, съобщава сайта "Телекритика". Повечето са ранени вчера на улица "Банковой" при опит на протестиращите да щурмуват администрацията на президента на Украйна.

В няколко района на украинската столица Киев са разположени военнослужещи от вътрешните войски, за да обезпечат реда около административните сгради в столицата, отбелязва Интерфакс Украйна.

В съобщение на войските се казва, че за момента не е нужно съществено увеличение.

Погромът в Украйна няма нищо общо с отношенията с ЕС, обяви Путин
Още...

Междувременно украинското вътрешно министерство съобщи, че допълнителни милиционерски части са изпратени в Киев, след като протестите продължават.

Около 1000 милиционери са разположени около административните сгради, за да поддържат реда. Вземайки под внимание ескалацията на протестите, вътрешното министерство нареди да се изпратят подкрепления в Киев", отбелязва се в съобщение.

Прессекретарят на правителството Виталий Лукяненко обяви, цитиран от „Гласът на Русия", че за момента не е обсъждано въвеждане на извънредно положение.

Кличко не иска само оставка на кабинета, а и промяна на системата
Още...

Властите не са повдигали въпроса за въвеждане на режим при извънредна ситуация", подчерта той.

По-рано лидерът на парламентарната партия „Баткивщина" Арсений Яценюк обяви, че президентът Виктор Янукович иска да се проведе среща на съвета за национална сигурност и отбрана и да се въведе извънредно положение в страната. Няколко източници са информирали няколко местни управници да въведат извънредно положение.

Парламентарната група на Партията на регионите осъди провокациите вчера на улица „Банковой" и посочи за отговорна опозицията, отбелязва "Интерфакс-Украина".

Върховната рада ще обсъди утре ситуацията в Украйна.

Председателят на Върховната рада Владимир Рибак заяви на брифинг в Киев, че утре парламентът ще разгледа ситуацията в страната и може да се разгледа въпроса за оставка на правителството.

Вчера протестиращи щурмуваха сградата на киевската столична община и дори пренощуваха в нея.

Украински депутат поиска Путин да прати войски
Още...

Масовият протест на поддръжниците на европейската интеграция на Киев и други украински региони започна на 21-ви ноември, след като страната обяви, че спира подготовкатана споразумението за асоцииране с ЕС , което бе насрочено за издаване на срещата на върха на „Източното партньорство " във Вилнюс.

В събота специални сили " Беркут" разпръсна Майдана в центъра на Киев, а в неделя протестиращите щурмуваха президентската администрация, като се стигна до сблъсъци между протестиращите и полицията.