Президентите на Украйна Виктор Янукович и на Европейската комисия Жозе Барозу са провели телефонен разговор и са постигнали съгласие украинска делегация да посети ЕК за обсъждане на търговския пакт, отбелязва „Киев пост".

По време на телефонния разговор президентът на Украйна е поискал Европейската комисия да приеме делегация от Украйна, за да се дискутират някои аспекти от Споразумението за асоцииране и зона за свободна търговия.

Барозу от своя страна е потвърдил готовността на ЕК да приеме такава делегация на съответното ниво.

Той подчерта, че ЕК е подготвена да се обсъдят аспекти от прилагането на споразуменията, които вече са парафирани, но не и да започнат отначало каквито и да е било преговори.

В същото време в съобщение на еврокомисията се казва, че Барозу е поискал да се разследва неправомерното използване на сила от полицията, да се уважават всички граждански права и свободи, всички страни да се разграничат от насилие, украинските власти да се ангажират в преговори с всички политически сили и че мирното и политическо решение е единственият начин Киев да излезе от тази ситуация.

Янукович се е съгласил със забележките и е потвърдил ангажимента си да се разследва използването на сила от страна на украинската полиция, като обществеността ще разбере резултатите.

Междувременно Янукович призова за мирни протести и апелира двата протестиращи лагера и полицията да спазват закона, предаде Ройтерс.

Всеки лош мир е по-добър от добра война", подчерта той в първия си коментар след масовите демонстрации през уикенда.

Всеки трябва да спазва закона на нашата държава", каза той.

Отделно премиерът Азаров, цитиран от Интерфакс, обяви, че политическата опозиция е „измамена", че може да отхвърли съществуващия ред.

Протестите в страната се отразяват зле и на украинския финансов пазар, тъй като се увеличава рискът от валутна криза.