Площад „Независимост" в Киев, където спецподразделението „Беркут" проведе операция срещу участниците в Евромайдан, остана почти безлюден, съобщи ИТАР ТАСС.

Около площада е поставен кордон на „Беркут" - около 100 души в района на улица „Институтска" и още толкова в района на „Крещатика". Всички те са застанали зад големи метални щитове. Изходът откъм подлеза на "Крещатика" е затворен от около 20-ина дежурни полицаи.

В резултат на разпръскването на демонстрацията в подкрепа на европейската интеграция са хоспитализирани около 40 души. Във видео, разпространено в YouTube, се вижда как представителите на „Беркут" бият протестиращите с палки.

По време на полицейската операция за разпръскване на демонстрантите, дошли да подкрепят евроинтеграцията на Украйна, са задържани 31 души. След като са им били съставени административни актове обаче, те са освободени, съобщи за ИТАР ТАСС говорителката на пресцентъра на Вътрешното министерство в Киев Олга Билик.

Решението за разпръскване на демонстрантите е на градската управа, допълва още тя. По думите й участниците в демонстрацията са "противодействали на сътрудниците на управлението за благоустройство на Киевската градска администрация".

В района на площада има около 20 автобуса със сътрудници на правоохранителните органи. По думите на един от тях кордонът ще остане на място, докато нещата не се нормализират и не бъде въдворен ред. Той обаче отказа да коментира колко време може да отнеме това.

Около 20 души почистват боклука в района след вчерашните събития. Трибуната, от която говореха участниците в митинга за подкрепа на европейска интеграция на Украйна, е разглобена.

Междувременно депутатът от опозиционната партия „Отечество" Александра Кужел заяви, цитирана от „Новости", че привържениците на евроинтеграцията нямат намерение да прекратяват протестите.
По думите й, ако силите на реда не освободят Майдана, протестът ще търси друго място за митинги.

Припомняме, хиляди жители на Лвов излязоха вчера по улиците, за да участват в създадена „човешка верига" от Киев до границата с ЕС. Кметът на Лвов Андрей Садовой също взе участие в хореографията.

Участници заявиха, че искат да живеят в цивилизова европейска страна и поради това подкрепят действията. Те са продиктувани от внезапното решение на Украйна, взето преди дни, да не приеме членство в ЕС.