Правителството на Украйна замрази подготовката за подписване на Споразумение за асоцииране с ЕС на 28 ноември, съобщиха АП и "Франс прес".

Правителството на Украйна нареди да бъде спряна работата по подготовка за подписване на историческото търговско и политическо споразумение с ЕС на ключовата среща за Източно партньорство този месец.

Указ нареди „да бъде спрян процесът по подготовката за подписване на Споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС", отбелязва се в текста на документа, публикуван на правителствената страница.

Украинският кабинет мотивира решението си с необходимостта от развитие на икономическите отношения с Русия и ОНД, отбелязва РИА Новости.

В указа се отбелязва, че решението е взето с цел „да се подсигури националната сигурност на Украйна", след като се вземат предвид ефектите от търговията с Русия, ако това споразумение бъде подписано.

Отбелязва се, че е нужно „да се възстанови изгубеният търговски оборот с Руската Федерация".

На ресорния министър е поръчано да предложи на Русия и ЕС създаване на тристранна комисия по въпросите на търговско-икономическите отношения.

Украинският президент Виктор Янукович коментира в същото време, че Киев ще продължи по пътя на евроинтеграцията въпреки трудностите.

По повод казуса с освобождаването на Юлия Тимошенко Янукович, който е на визита в Австрия заявява, че този въпрос е станал твърде обществен и международен.

Освобождаването й трябва да се разглежда най-напред в рамките на закона.

Съветникът на Янукович Андрей Гончерук е коментирал, че решението на кабинета е свързано с рисковете за вътрешния пазар, които могат да възникнат от отношенията с Русия.

Обаче той подчерта, че постановлението не слага кръст на развитието на отношенията с Европейския съюз. В същото време външният министър Леонид Кожар е заявил пред журналисти, че не е запознат с решението на кабинета. Не могат да коментирам, не съм запознат с постановлението, заявява Кожар, който придружава Янукович във Виена.

Лидерът на украинската опозиция обяви, че при провал на президента Виктор Янукович да подпише споразумение с ЕС това ще доведе до импийчмънт.

Опозицията в парламента поиска незабавно в Радата да бъдат извикани премиерът Азаров и президентът Янукович.

Според лидера на опозиционната формация „Баткивщина" Арсений Яценюк решението на кабинета е основание за оставка на премиера и импийчмънт на президента.
Председателят на парламента е припомнил, че утре е редовният петъчен контрол, за който ще дойде целият министерски състав.

По-рано днес руският президент Путин заяви, че Москва не е против суверенния избор на Украйна за интегриране с Европа, но Русия би била твърдо против влизането на Киев в НАТО, тъй като приближаването до руските граници на инфраструктурата на военния блок представлява определена опасност за Русия.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че украинската Върховна Рада не успя да подкрепи нито един от шестте алтернативни законопроекта, които трябваше да позволят на излежаващата присъда Юлия Тимошенко да пътува в чужбина за лечение. ЕС настоява Тимошенко да бъде освободена, като това е едно от условията за евроинтеграцията на Украйна.