Тържествената церемония по подписването на споразумението със страните от „Източното партньорство" в Литва завърши без Украйна да подпише споразумението за асоцииране с ЕС.

Еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле и президентът на Литва по-рано нееднократно заявиха, че „последният срок за подписване на документа е рано сутринта в петък".

Украйна не е готова да подпише споразумението за асоцииране с Европейския съюз, потвърди днес преди началото на официалната част от срещата на върха ЕС-Източно партньорство литовският президент Далия Грибаускайте, цитирана от ИТАР-ТАСС.

ЕС се закани на Русия
Още...

Грибаускайте подчерта, че всичко зависи от украинските власти.

"Сегашното украинско ръководство избра път, който не води на никъде", предупреди тя.

Украинският президент Виктор Янукович заяви днес, че Киев все още възнамерява да подпише споразумението за в бъдеще, но той иска Съюзът да предприеме „решителни стъпки" да изготви икономически пакет в помощ на страната му, отбелязва Ройтерс.

Оправдавайки решението си да не подпише днес споразумението на срещата за Източно партньорство във Вилнюс, той подчерта пред лидерите на заключителната сесия: „За съжаление Украйна в последно време се оказа сама при справянето със сериозните финансови и икономически проблеми".

Така че днес ние искаме от нашите европейски партньори да предприемат решителни стъпки към Украйна и да реализират програма за финансово-икономическа помощ", подчерта той.

Украйна и ЕС ще търсят следващата възможност за подписване на тяхното споразумение за свободна търговия по време на срещата Украйна-ЕС през март 2014 година, заяви съветникът на Янукович Андрей Гончарук.

Срещата Украйна-ЕС ще се проведе в началото на март 2014 година и ще бъде тяхната следваща възможност да направят това", заяви съветникът.

Официалният представител също каза, че се надява съвместната работна група да успее да разреши всички различия в периода до срещата.


По-рано източник обяви, че ЕС е отложил подписването на споразумението с Украйна до началото на 2014 година, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Янукович е разяснил икономическата ситуация на Украйна пред лидерите на ЕС, включително германският канцлер Ангела Меркел, британският премиер Дейвид Камерън.

Френският президент Франсоа Оланд обяви, че „винаги ще бъде отворена вратата за украинците, ако искат да се присъединят", отбелязва „Франс прес".

В същото време стотици поддръжници на Партията на регионите се местят към Европейския площад в центъра на Киев, отбелязват руски медии.

Демонстрантите развяват знамена на партията и на Украйна.

Основните точки след срещата за Източно партньорство в Литва
Още...

Над 1500 младежи пък, облечени в спортни дрехи, се събраха в Парка „Марински" до площада на Конституцията.

Те не носят символи на никакви партии. Около 12 автобуса с полиция са разположени до парка.

Междувременно ЕС, Грузия и Молдова парафираха Споразумението за асоцииране.
Това е първата стъпка, техническа стъпка, към окончателното подписване на споразумението.

Грузия е била представена от първия заместник-министър на външните работи Давид Залкалиани, който преговаря по споразумението с ЕС през последните три години.

Председателят на ЕС Херман ван Ромпой приветства „решимостта, куража и политическата воля" на Грузия и Молдова да парафират споразумението на фона на притесненията, че те също като Украйна ще бъдат под натиск на Русия да се оттеглят от интеграцията си към ЕС.