Всички хора във взривената барутна фабрика "Миджур" са идентифицирани. Шансовете за откриване на оцелели са минимални, почти нулеви. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов, цитиран от БиТиВи.

Само президентски указ може да отложи изборите, обясняват от ЦИК
Още...

Специално оборудван екип на МВР ще влезе във взривения цех, съобщиха оттам. По-рано днес бяха направени снимки на мястото на инцидента с безпилотен самолет, каза Бакалов. Оглед е направен и от робот тип "котка".

По думите му информацията за намиращите се вътре в предприятието се проверява човек по човек. Министърът сподели, че в резултат на свидетелските показания и оперативно-следствените действия може да се заключи, че трагедията е много голяма. Запитан дали предприятието ще бъде затворено, той каза, че на практика то вече се е самозатворило.

Чий е заводът „Миджур" в Горни Лом?
Още...

Според социалния министър Христосков в цеха са били 12 работници и трима души от ръководството.
Вътрешният министър припомни, че вече се е оказало, че работник, за когото се смятало, че е в завода, бил в Монтана. Според картата за влизане във фабриката мъжът бил на смяна, а впоследствие бил открит другаде.

Припомняме, вчера около 17 часа е подаден сигнал на 112 за взрив в завода за взривни вещества  „Миджур" в с. Горни Лом. Последваха серия вторични взривове.

Ранени са 3 жени, които са били хоспитализирани с различни травми в болници, но са без опасност на живота.  Сред тях е и съпругата на кмета на с. Горни Лом - Илиян Михайлов. Те са се намирали на портала, когато са били пометени от взривната вълна.

Масово партиите прекратяват предизборната си кампания

Съобщено бе, че и двата цеха са били изравнени със земята от експлозиите, отломки са намерени на стотици метри.  Вероятно ще има много жертви, но за момента всички отказват да спекулират. Отказват да уточнят и колко точно работници са били на смяна. Според различни източници - между 15 и 30.

Същия ден са пристигнали 7 ТИР-а с противопехотни мини за утилизиране. Предполага се, че това е вероятната причина за инцидента. Но според главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, не е възможно взривове с такава сила да са причинени от мините.

7 акта за нарушения от началото на годината в завод „Миджур"
Още...

Според разпоредбите, за да влязат разследващи на мястото, е необходимо да минат 24 часа от последния взрив, а той е регистриран в 21.45 часа снощи. Лазаров обяви, че тримата служители на МВР, които са проникнали в района на завода, са действали нерегламентирано.

През 2010 г. серия взривове в завода за опасни взривни материали „Миджур" стреснаха видинското село Горни Лом. Тогава бяха ранени четирима, а двата цеха на завода бяха напълно унищожени.

Горни Лом има 150 жители, които са работили в завод "Миджур". Взривът през 2010 г. ги остави без работа, но това не беше първата експлозия в предприятието. През 2007 г. един мъж загина, а жена пострада при взрив на поточната линия в един от цеховете.

Няма превишение на нормите на въздуха и водата в района на Черни Лом
Още...

Енергетикът на предприятието сподели, че в цеха работили много млади хора, които били там едва от седмици. По негова информация в момента на инцидента вътре са били президентът, директорът и зам.-директорът. Енергетикът смята, че причината може да е човешка грешка. Работи се през почивката, гледат да си изкарат нормата. При някои от работниците имало претоварване и свръх напрежение. Не може да каже какво може да е предизвикало взрива на мината, каза още той.

По-рано министър Бакалов каза, че неправилно съхранение на боеприпаси е установено във фабриката за взривни вещества „Миджур" в Горни Лом. Това нарушение е констатирано при проверка, направена преди две седмици. Боеприпасите са съхранявани в неподходящи помещения. По думите на министъра са издадени три акта. Той констатира, че явно контролът при работа и спазване на технология не е бил на високо ниво.

ВМА изпрати лекари - спецове от Афганистан, на помощ в Миджур

Още...

На база първичните разговори, проведени със специалисти, се смята, че взрив с такава мощност и такава насоченост, не би могъл да бъде предизвикан вследствие на утилизация на мини. Това пък заяви главсекът на МВР Светлозар Лазаров пред Нова телевизия.
Той обясни, че във фабриката са извършвани проверки. Била е създадена междуведомствена комисия  с участието на няколко ведомства и има издадени констативни протоколи. Всичко това ще стане част от разследването. Лазаров ще изиска да бъде извършена проверка и на действията на служителите на МВР. Всички версии и хипотези ще бъдат проверени, категоричен е той.

3 октомври ден на национален траур

Още...

Цехът за утилизация се е състоял от две сгради, които са свързани. В момента той е изпепелен, нарушена е и железо-бетонната конструкция. Светлозар Лазаров посочи, че другите цехове за на достатъчно отстояние. Това показва, че когато е строено предприятието са взети всички мерки. Той се е срещнал единствено с близки на хора, които са безследно изчезнали, но не иска да коментира разговорите, защото темата е изключително чувствителна. Лазаров каза още, че се чака разрешение за влизане на територията на завода. Той посочи, че е установено, че количеството боеприпаси не отговаря на материално-техническата база.

От своя страна министърът на труда и социалната политика Йордан Христосков е категоричен, че този завод повече няма да работи. Той посочи, че тепърва предстоят много проверки. При последните проверки са открити редица нарушения.
Сред тях са старо оборудване, което се е използвало, липсвал е втори изход за цеха, както и инструкция за безопасна дейност. Съхранявали се взривни вещества на самия втори изход, което е пречело на хората в случай на авария. Навсякъде между цеховете са били натрупани отпадъци от тротил. Те не са опасни, но са затруднявали излизането, коментира министърът.

Христосков посочи още, че Инспекцията по труда е извършила проверка на 6 август и са установени 13 нарушения. От началото на годината са наложени 7 акта.

Неспазването на последните предписания също е предпоставка за трагедията. По думите на министъра неспазването на предписанията е практика в това предприятие. Христосков заяви още, че местни хора са му споделили, че предприятието е единственият шанс за работа. Възнагражденията са много скромни, дори последното възнаграждение е било по-малко от минималната работна заплата - 240 лева.

Четирима психолози са изпратени от БЧК със задачата да говорят с близките на изчезналите хора. Сред издирваните 15 души е синът  на собственика. Той е ръководил операцията по утилизация на завода. Това каза шефът на пожарната Николай Николов.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров посочи, че БиТиВи, че няма информация в предприятието да има синдикална организация. По негово мнение там, където има синдикални организации условията на труд са малко по-добри. Той е убеден, че се е знаело, че условията на труд не са добри. По информация на телевизията в завода е имало нова технология, която се е изпробвала вчера. Не е ясно тя ли е довела до трагедията. Това предстои да се изяснява.

Пред Нова телевизия бившият директор на военния завод „Терем" Марин Иванов сподели, че гръцките боеприпаси са много опасни и трудно се обезвреждат. По думите му заводът в Горни Лом не би следвало да пристъпи към такава работа, без да има разрешителни, които се издават от служба КОС.

В завода за взривни вещества „Видекс" в село Горни Лом са работили общо 50 души. Това съобщи кметът на община Чупрене Ваньо Костин, цитиран от БТА. Наетите са от Монтана, Чипровци и селата Горни Лом и Средогрив. Вчера в завода е имало четирима души от община Чупрене - по двама от селата Горни Лом и Средогрив. Един от работниците не се е явил на работа вчера. Един пък е бил върнат, тъй като не е имал лична карта.

В предприятието преди са работили 120 души, но след инцидента през 2010 г. тяхната бройка е намаляла на 50.

По непотвърдена няколко часа преди взрива е имало друг по-малък взрив, съобщава Нова телевизия.

Близо 90 минути са продължили огледът и разузнаването на терена в района на инцидента. В специализирания екип участие е взел и шефът на пожарната инж. Николай Николов, съобщават от пресцентъра на МВР. Екипът е направил снимки и е събрал допълнителна информация за обстановката. Предстои данните да бъдат докладвани в Оперативния щаб, където ще бъдат обсъдени възможните действия към момента.

Междувременно от пресцентъра на Българската социалистическа партия, България без цензура, АБВ и ГЕРБ съобщиха, че в знак на съпричастност с пострадалите отменят тържественото закриване на предизборната си кампания и призовават и другите партии да бъдат съпричастни. БСП иска също правителството да обяви ден на национален траур.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви пред Нова, че ще коментира, когато излезе официална информация.