Единствено президентски указ може да отложи изборите заради трагедията във взривената барутна фабрика „Миджур". Това обясни пред News.bg говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев във връзка с поисканото от лидера на „България без цензура" (ББЦ) Николай Бареков отлагане на изборите с една седмица. Той е изпратил писмо до президента Росен Плевнелиев и служебния премиер Георги Близнашки.

Бареков предлага незабавно да бъде свикан Консултативният съвет за национална сигурност с участието на водещите партии с представители в Европейския парламент, с дневен ред от една единствена точка - отлагане на изборите с една седмица, на 12 октомври 2014 година. Мотивите му са тежките последствия след взрива в Горни Лом и обстоятелството, че граждани на Турция, празнуващи Курбан Байрам, ще повлияят с двойно гласуване.

Говорителят на ЦИК е категоричен, че вотът не може да бъде отложен по искане на партиите без указ на президента за пренасрочване. В момента според указа, който е издал държавният глава, изборите трябва да се проведат на 5 октомври. Ако Плевнелиев издаде нов указ, той ще бъде задължителен.

Евентуалното пренасрочване на вота не би трябвало да предизвика спънки, тъй като всичко за провеждането им вече е готово и ще се запази. В случай, че датата бъде изместена по-напред във времето, това означава, че всички срокове ще бъдат удължени, респективно и предизборната кампания, коментира още Александър Андреев.

От своя страна лидерът на БСП променя хода на предизборната кампания. Михаил Миков, заяви, цитиран от Нова телевизия, че е призовал всички водачи на листи и областни ръководства да преустановят воденето на кампанията. Той е категоричен, че правителството трябва да обяви траур, защото трагедията е огромна.

Взривът в завода в Горни Лом повдига въпроса за голямата безработица и натиска, който се упражнява върху работниците в такива опасни производства, коментира още Михаил Миков, който е и бивш министър на вътрешните работи. По думите му, стремейки се към печалба частният сектор много често пренебрегва разходи, които са важни за безопасността на труда. Той допълни, че за съжаление издадените предписания остават на хартия.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък заяви пред БиТиВи, че в момента не може да се говори за спирането на предизборната кампания, защото тя си е спряла. „На кой му се е пее, танцува или ще играе хоро в такава ситуация", заяви Борисов, но подчерта, че изборите са най-важното нещо, за да се не получават такива неща.

Той изтъкна, че всички управляващи са виновни за трагедията с взривения завод, тъй като в името на работните места са се правили редица компромиси и вместо обектът да се затвори само са му съставяни актове. „Явно там нарушения се правят постоянно. Трябва да се затварят, да се взимат лицензи, за да може да ги е страх. Може да се окаже, че собственикът е решил да печели повече пари с живота на сина си", добави той.

Борисов даде професионален съвет на екипите да не влизат в завода, преди да са се подготвили както е необходимо. „Аз навремето като кмет се набутах в завода, още докато гърмеше, но не трябва да се прави така", припомни той за Челопечене.

Припомняме, че вчера около 17 часа е подаден сигнал на 112 за взрив в завода за взривни вещества  „Миджур" в с. Горни Лом. Последваха серия вторични взривове.

Ранени са 3 жени, които са били хоспитализирани с различни травми в болници, но са без опасност на живота.  Сред тях е и съпругата на кмета на с. Горни Лом - Илиян Михайлов. Те са се намирали на портала, когато са били пометени от взривната вълна.

Съобщено бе, че и двата цеха са били изравнени със земята от експлозиите, отломки са намерени на стотици метри.  Вероятно ще има много жертви, но за момента всички отказват да спекулират. Отказват да уточнят и колко точно работници са били на смяна. Според различни източници - между 15 и 30.

Същия ден са пристигнали 7 ТИР-а с противопехотни мини за утилизиране. Предполага се, че това е вероятната причина за инцидента. Но според главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, не е възможно взривове с такава сила да са причинени от мините.

Според разпоредбите, за да влязат разследващи на мястото, е необходимо да минат 24 часа от последния взрив, а той е регистриран в 21.45 часа снощи. Лазаров обяви, че тримата служители на МВР, които са проникнали в района на завода, са действали нерегламентирано.

През 2010 г. серия взривове в завода за опасни взривни материали „Миджур" стреснаха видинското село Горни Лом. Тогава бяха ранени четирима, а двата цеха на завода бяха напълно унищожени.

Горни Лом има 150 жители, които са работили в завод "Миджур". Взривът през 2010 г. ги остави без работа, но това не беше първата експлозия в предприятието. През 2007 г. един мъж загина, а жена пострада при взрив на поточната линия в един от цеховете.