Няма опасност за населението и наличие на превишения на нормите на атмосферния въздух и вода в района на село Горни Лом. Това обяви директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-Монтана Любомир Иванов.

В рамките на три часа експерти са извършвали измерване с газанализатор за определяне на многокомпонетни смеси в атмосферния въздух при аварийни ситуации. Измерванията са направени на около 2,5 км под мястото на инцидента завод „Миджур" и на около 2 км над с. Горни Лом. Резултатите не показват превишаване на алармения праг по показатели серен диоксид и азотен диоксид, съобщават от инспекцията.

Припомняме, че вчера около 17.00 часа е подаден сигнал на 112 за взрив в завода за взривни вещества  „Миджур" в с. Горни Лом. Последваха серия вторични взривове. 15 души са в неизвестност - 12 работници и трима представители на ръководството. Министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов съобщи, че шансовете да бъдат открити оцелели са почти нулеви.

Ранени са 3 жени, които са били хоспитализирани с различни травми в болници, но са без опасност на живота. Те са се намирали на портала, когато са били пометени от взривната вълна.

От РИОСВ-Монтана уточниха, че е извършено и пробонабиране на проба от повърхностни води на р. Бърза, преминаваща покрай завода и през селото. Извършените експресни анализи са установили стойности по показатели рН, температура, електропроводимост и разтворен кислород, които са характерни за реката.

В момента се извършва анализ по показатели ХПК (химична потребност от кислород), общ азот, амониев азот и азот нитритен. Резултатите ще бъдат оповестени в най-кратък срок, посочват още от инспекцията.