С решение на правителството 3 октомври, петък, е обявен за ден на национален траур за жертвите от катастрофалния инцидент в предприятието за производство на боеприпаси край село Горни Лом. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

За съжаление, всички налични към момента данни от специализираните екипи на институциите, които са на мястото на катастрофата, оставят малко надежда оцелели да бъдат намерени, се казва в съобщението.

От свое име и от името на служебното правителство министър-председателят проф. Георги Близнашки поднася дълбоки съболезнования и се въздържа от последващи изявления, които с нищо не биха спомогнали за облекчаване на тревогите и болката на близките на изчезналите.

Министър-председателят изразява надежда, че в най-скорошен порядък фактите на трагедията ще бъдат установени от специалистите и призовава компетентните институции да продължат ефективната си работа за максимално бързо установяване на причините за катастрофата, за посочване на виновните и за предприемане на необходимите действия те да бъдат наказани с цялата строгост на закона.

Премиерът отменя публичните си прояви, планирани за 2 и 3 октомври.

Припомняме, че вчера  около 17 часа е подаден сигнал на 112 за експлозия в завода за взривни вещества  „Миджур" в с. Горни Лом. Последваха серия вторични взривове.
Ранени са 3 жени, които са били хоспитализирани с различни травми в болници, но са без опасност на живота.  Сред тях е и съпругата на кмета на с. Горни Лом - Илиян Михайлов. Те са се намирали на портала, когато са били пометени от взривната вълна.  
Съобщено бе, че и двата цеха са били изравнени със земята от експлозиите, отломки са намерени на стотици метри.  Вероятно ще има много жертви, но за момента всички отказват да спекулират. Отказват да уточнят и колко точно работници са били на смяна. Според различни източници - между 15 и 30.
Същия ден са пристигнали 7 ТИР-а с противопехотни мини за утилизиране. Предполага се, че това е вероятната причина за инцидента. Но според главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, не е възможно взривове с такава сила да са причинени от мините.
Според разпоредбите, за да влязат разследващи на мястото, е необходимо да минат 24 часа от последния взрив, а той е регистриран в 21.45 часа снощи. Лазаров обяви, че тримата служители на МВР, които са проникнали в района на завода, са действали нерегламентирано.
През 2010 г. серия взривове в завода за опасни взривни материали „Миджур" стреснаха видинското село Горни Лом. Тогава бяха ранени четирима, а двата цеха на завода бяха напълно унищожени.
Горни Лом има 150 жители, които са работили в завод "Миджур". Взривът през 2010 г. ги остави без работа, но това не беше първата експлозия в предприятието. През 2007 г. един мъж загина, а жена пострада при взрив на поточната линия в един от цеховете.