Заводът „Миджур" в Горни Лом, където снощи стана взрив, е собственост на „Видекс" АД, показа справка на Money.bg в търговския регистър. Дружеството е със седалище на софийския булевард „Янко Сакъзов". Размерът на капитала му е 2.3 млн. лева.

На интернет страницата си дружеството е описано като „лицензирано за производство и търговия с взривни материали, средства за взривяване и други стоки със специална и двойна употреба, има богат опит в осъществяването на търговски сделки в страната и чужбина".

Към настоящия момент „Видекс" АД е основен дистрибутор на американската фирма "Аустин детанатор" - Чехия и завод „Заря" - Украйна.

В съвета на директорите на акционерното дружество влизат Валери Митков, Ирина Миткова и Емил Валериев Митков.

От регистъра ДАКСИ се вижда, че Митков участва в управлението на „Сдружение на Взривните инженери в България".

Митков е и в управлението на акционерното дружество „Първа частна ловна дружинка", Видекс АД, „Винарна Лопуша", „Миджур Ризорт", „Дом Яворов".

Собственик е в „Нитроинженеринг" (разработване и изследване на нов екологичен експлозив за граждански цели) и има стари участия в „Парагон Холдинг" (консултации в областта на финансите и търговията), „Балканремонт Инженеринг" (строителна фирма), „Лопуша Енерджи" и други.

Припомняме, че вчера около 17 часа е подаден сигнал на 112 за взрив в завода за взривни вещества  „Миджур" в с. Горни Лом. Последваха серия вторични взривове.
Ранени са 3 жени, които са били хоспитализирани с различни травми в болници, но са без опасност на живота.  Сред тях е и съпругата на кмета на с. Горни Лом - Илиян Михайлов. Те са се намирали на портала, когато са били пометени от взривната вълна.

Съобщено бе, че и двата цеха са били изравнени със земята от експлозиите, отломки са намерени на стотици метри.  Вероятно ще има много жертви, но за момента всички отказват да спекулират. Отказват да уточнят и колко точно работници са били на смяна. Според различни източници - между 15 и 30.

Същия ден са пристигнали 7 ТИР-а с противопехотни мини за утилизиране. Предполага се, че това е вероятната причина за инцидента. Но според главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, не е възможно взривове с такава сила да са причинени от мините.
Според разпоредбите, за да влязат разследващи на мястото, е необходимо да минат 24 часа от последния взрив, а той е регистриран в 21.45 часа снощи. Лазаров обяви, че тримата служители на МВР, които са проникнали в района на завода, са действали нерегламентирано.

През 2010 г. серия взривове в завода за опасни взривни материали „Миджур" стреснаха видинското село Горни Лом. Тогава бяха ранени четирима, а двата цеха на завода бяха напълно унищожени.

Горни Лом има 150 жители, които са работили в завод "Миджур". Взривът през 2010 г. ги остави без работа, но това не беше първата експлозия в предприятието. През 2007 г. един мъж загина, а жена пострада при взрив на поточната линия в един от цеховете.