Висшият съдебен съвет отказа да образува второ дисциплинарно производство срещу бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева.
Предложението беше внесено преди две седмици от правосъдния министър Христо Иванов заради действията на Янева по оперативното дело "Червей".

Предложението на Иванов се опира на факти от доклада на бюрото за контрол на СРС-та, проследяващи в какви мотиви и в какви срокове Владимира Янева е разписвала исканията да се контролира централизираната информационна система на МВР.

Именно това предложение стана основа за спор между правосъдния министър и ВСС, като магистратите го обвиниха, че нарушил закона за съдебната власт като е изнесъл публично искането си Янева да бъде уволнена и даже обмислиха да се оплачат от действията му на премиера.

Днешното решение на ВСС се мотивира с това, че членовете на Съвета не са били единодушни дали могат да вземат решение, без да са се запознали по същество със секретните материали по делото, както и по това дали имат право да преценяват правилността на дадените от Владимира Янева разрешения за използване на СРС-та, тъй като тя се ползва от функционален имунитет.

По-рано днес ВСС отвори процедура по избор на нов председател на Софийски градски съд и посочи съдиите Евелина Папазян и Евгени Георгиев за изпълняващи функциите заместник-председатели на градския съд, след като двама от заместниците на Янева подадоха оставки.

Припомняме, че Владимира Янева подаде оставка на 24 февруари, след като стана ясно, че започва разследване по случая с операция "Червей", при която се разбра, че разрешенията за използване на СРС дълго време след разрешения срок са подписвани все от Владимира Янева. На 26 февруари ВСС прие оставката й.

Миналата седмица членовете на Висшия съдебен съвет гласуваха временното отстраняване на съдия Владимира Янева като съдия и като председател на Софийския градски съд. Във ВСС постъпиха и предложения за образуване на дисциплинарни производства срещу съдията.

По-късно стана ясно, че Висшият съдебен съвет е образувал дисциплинарки срещу Владимира Янева и заместничката й Богдана Желявска. Предложението е постъпило от шефа на ВКС Лозан Панов и правосъдния министър Христо Иванов. По предложение на Иванов е образувана дисциплинарка и срещу съдия Ивайло Родопски от СГС.

Новият председател на Върховния касационен съд Лозан Панов поиска цялото ръководство на СГС да бъде отстранено по повод скандала "Червеи".