„Разбрах, че Висшият съдебен съвет (ВСС) не е образувал дисциплинарно производство срещу г-жа Янева в законово установения срок по предложението, което направих, свързано с изключително обезпокояващи данни във връзка с начина, по който тя е разгледала исканията за използване на специални разузнавателни средства по разработката „Червеи"", каза министърът на правосъдието Христо Иванов. Той участва на среща в Брюксел.

На въпрос на журналисти за проблемите около подалата оставка, като ръководител на Софийския градски съд, Владимира Янева министърът на правосъдието заяви, че „фундаменталният проблем в съдебната система е културата на затваряне на очи".

Той призова  ВСС да образува дисциплинарно производство, „за да не се окажем в ситуация, че отново нещата се замитат под килима".

„Моето предложение се опира на факти, събрани от Бюрото по контрол на СРС. Ако ВСС смята, че има други факти по този казус - то те трябва да бъдат установени в едно вече открито дисциплинарно производство", допълни Христо Иванов.

България се присъедини към подписката до Европейската комисия за организиране на дискусия по разработване на общи стандарти за затворното дело на европейско ниво.

Това заяви днес министърът на правосъдието Христо Иванов пред журналисти в Брюксел след срещата си с министрите на правосъдието на страните-членки на ЕС в рамките на заседанието на Съвета по правосъдие и вътрешни работи.

Той уточни, че инициативата е на колегите му от Румъния и Италия и към нея са се присъединили вече 10 страни-членки, между които и България.