Членовете на Висшия съдебен съвет гласуваха отстраняването на съдия Владимира Янева като съдия и като председател на Софийския градски съд. Магистратите бяха единодушни в решението си.

Разработка „Таласъми" подслушвала полицай и роднините му
Още...

Това стана, след като новият председател на Върховния касационен съд Лозан Панов поиска цялото ръководство на СГС да бъде отстранено по повод скандала "Червеи".

В началото на днешното заседания на ВСС първо главният прокурор Сотир Цацаров поиска съдия Янева да бъде временно отстранена от съдийската и от ръководната си длъжност.

След приключване на заседанието главният прокурор Сотир Цацаров, че и към момента продължават разпитите по случая, както и изземването на техника. На въпрос защо, след като е известно, че Янева е виновна за СРС-тата, няма нито един обвиняем, привлечен по производството, Цацаров отговори, че няма значение дали ще има обвинени сега или след 2-3 дни.

Главният прокурор обясни пред журналисти, че искането за използване на СРС от отстранения от длъжност председател на СГС Владимира Янева не е подробно мотивирано. По думите му, става дума за това, да се подслушват лица, които неправомерно са влизали в информационните масиви на МВР с цел да манипулират информацията.

По-рано днес главният прокурор обясни, че в случая участва и лице, което първоначално е работело в дирекция "Сигурност" в МВР, а към днешна дата в ДАНС. Запитан дали ще поиска и неговото отстраняване, Цацаров заяви, че това не е необходимо, защото след уведомлението за образуване на досъдебно производство допускът на лицето до класифицирана информация автоматично е спрян.

По-рано днес прокуратурата официално заявиха, че мотивът на главния прокурор е, че срещу нея е образувано досъдебно производство по чл. 284в от Наказателния кодекс във връзка с разработката "Червей" (Длъжностно лице, което противозаконно разреши или разпореди да се използват специални разузнавателни средства или ги прилага, или съхранява информация, получена чрез тях, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години и с глоба до пет хиляди лева).

Предложението на главния прокурор е по чл. 230, ал. 2 от Закона за съдебната власт - "Когато срещу съдия, прокурор или следовател е образувано наказателно производство от общ характер, Висшият съдебен съвет може да го отстрани от длъжност до приключването на наказателното производство", информираха от ВСС.

В началото на деня Янева не беше уведомена официално за искането на главния прокурор. Тя все още не е официално обвиняема.

 

Лозан Панов призова пред журналисти ръководството на Софийския градски съд /СГС/ да подаде оставка

Още...

 

Преди около 2 седмици прокуратурата започна досъдебно производство срещу неизвестен извършител, след планова проверка в дирекция "Сигурност" на МВР. Там бяха открити нарушения, свързани с искането и даването на разрешения за използване на СРС-та. Първоначално делото е било срещу неизвестен извършител от служители от МВР и ДАНС и неизвестен магистрат.

Освен разработката "Червей" са проверявани и други оперативни дела. След анализ на събраното по делото, материалите по разработката "Червей" са отделени в отделно досъдебно производство, това е станало онзи ден и интересът на разследващите се насочил към конкретен вече бивш служител на МВР, който сега работи в ДАНС. Предполага се, че става дума за Тодор Костадинов и затова, че с официален документ той е удостоверил неверни данни, т.е. поискал е СРС-та, с мотиви, които не са отговаряли на действителността.

Другото лице, към което е насочено вниманието на прокуратурата, е Владимира Янева, затова, че от септември 2013-а до юли 2014-а година е подписала въпросните искания за СРС в нарушение на закона от гледна точка на продължителност и мотиви. Припомняме, че слушането е било 300 дни, което надвишава всички нормативни уредби по подобни случаи.

ВСС трябва да реши дали да приеме предложението на главния прокурор. Освен че иска отстраняването на Янева като председател на СГС, главният прокурор иска тя да бъде отстранена и като съдия до приключването на досъдебното производство.