Новоизбраният председател на Върховния касационен съд Лозан Панов призова пред журналисти ръководството на Софийския градски съд /СГС/ да подаде оставка. "При наличието на толкова данни за нарушения, най-почтено би било ръководството на Софийски градски съд да подаде оставка, ако имат съвест". Това той направи малко преди насроченото изслушване на Янева пред Висшия съдебен съвет /ВСС/  заради искането на главния прокурор Сотир Цацаров тя да бъде отстранена. Срещу Янева има образувано досъдебно производство, но тя не се яви пред членовете на ВСС.

Съдия Панов поясни, че се е срещал със съдии от СГС, които са представили пред него позицията си. „Изразих и моята позиция по предложението на главния Прокурор, казах го пред Висшия съдебен съвет. Като че ли свикнахме проблемите в СГС да оронват престижа на цялата държава, съответно и на съдебната система. В този смисъл, както знаете, чужд дипломат наруши дипломатическия протокол и разкритикува дейността на съда", допълни съдия Панов. Той напусна заседанието на ВСС поради служебни ангажименти във Върховния касационен съд.

Председателят на Софийския градски съд Владимира Янева не се яви на заседанието на Висшия съдебен съвет, на което трябваше да изложи своята позиция по искането на главния прокурор за временното й отстраняване от длъжност и повдигнато досъдебно производство. Сотир Цацаров отправи искането за временно отстраняване във връзка с разследването по аферата "Червей".

Съдия Янева не се яви лично, но е изпратила писмено становище с обяснение защо е разрешавала СРС-та по делото "Червей". Въпросните специални разузнавателни средства, както стана ясно от думите на главния прокурор, са били за периода септември 2013 и юни 2014  година. Те са били по искане на директора на служба "Сигурност" в МВР, който пък е разследван за съставяне на документ с невярно съдържание.

По-рано днес председателят на ВКС Лозан Панов и министърът на правосъдието Христо Иванов внесоха във Висшия съдебен съвет предложения за образуване на дисциплинарни производства срещу Янева и заместника ѝ и ръководител на Гражданската колегия на съда Богдана Желявска.

След искането на главния прокурор за отстраняването на Янева като ръководител на СГС и съдия, членовете на ВСС поискаха формално време да я изслуша и да вземе решението си. Сега предстои да разберем как ще реагират съдебните кадровици, които трябва да вземат решението си въз основа на писменото становище.