Министърът на правосъдието Христо Иванов е извършил нарушение на Закона за съдебната власт. Мнението е на мнозинството от членовете на Висшия съдебен съвет, които днес са обсъждали проект за становище по казуса.

Според ВСС с публикуването на интернет-страницата на Министерството на правосъдието и изпращането до медиите на предложението на правосъдния министър за образуването на дисциплинарно производство срещу тогавашната председателка на Софийския градски съд Владимира Янева, Христо Иванов е извършил нарушение, тъй като е разгласил факти по дисциплинарно производство.

Членовете на ВСС се позовават на чл. 313, ал. 3 от Закона за съдебната власт, който не допуска разгласяване на факти до приключване на дисциплинарно производство.

Само един от членовете на ВСС - Калин Калпакчиев се е опитал да оправдае действията на правосъдния министър. Според Калпакчиев, който е бивш съдия, разгласената информация от Христо Иванов съдържала разсекретената част от Доклада на Националното бюро за контрол на СРС по аферата "Червеи", която вече била публикувана в медиите.

От изказванията на шестима от членовете на ВСС стана ясно обаче, че според тях, министърът на правосъдието е извършил нарушение на ЗСВ.

Галя Георгиева, бивш съдия, изказа мнение, че кадровият орган на съдебната власт трябва да се обърне към Министерски съвет, за да го информира за нарушение на закона от страна на министър.

ВСС не стигна до решение днес, но се очаква това да стане на утрешното заседание, на което се очаква да присъства и правосъдния министър Христо Иванов.

Дори и ВСС да не вземе решение, с което да информира МС за нарушението на ЗСВ, от страна на правосъдния министър, то действията на Христо Иванов могат да бъдат обект на действия от страна на съдията, който е обект на дисциплинарно производство.