Имунитетът на Волен Сидеров и другите депутати от Атака, участвали в инцидента на Летище Варна, е под въпрос. Това стана ясно от извънредния брифинг на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Веднага след възникването на инцидента на летището е бил уведомен главният прокурор Сотир Цацаров, като към момента е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за хулиганство и причиняване на лека телесна повреда.

Защитихме се от едни пишлемета, обясни Сидеров екшъна
Още...

Освен пострадалия пътник е пострадал и полицай, опитал се да предотврати по-сериозни сблъсъци между националистите и пътниците. Разпитани са 22 свидетели, обяви Румяна Арнаудова.

Двете пострадали лица - пътникът Димитър Бахнев и полицаят Костадин Колев, са освидетелствани за нанесените рани, назначени са съдебно-медицински експертизи, както и съдебно-оценителна експертиза за повреден GSM.

Арнаудова обясни, че предстои изясняването на всички участници в инцидента. По думите на говорителката на главния прокурор категорично е установено, че участие в сблъсъците е взел и Волен Сидеров.

Не стана ясно защо все още депутатите от Атака не са разпитани. По делото работят трима наблюдаващи прокурори и 7 разследващи полицаи. Разпитани са пътници, служители на реда и служители на Летище Варна.

Прокуратурата откри данни за извършено престъпление от Сидеров
Още...

Спречкването между националистите и пътниците е започнало още на борда на самолета и е продължило в автобуса, който и извозвал от пистата към летището. Депутатите от Атака настоявали пътниците да се легитимират. Не е взимана алкохолна проба от никого от участниците в инцидента.

Иззети са всички видеозаписи от камерите на Летище Варна, обясни Румяна Арнаудова.

От думите й стана ясно, че може да се стигне и до снемане на депутатски имунитет на Волен Сидеров и съпровождащите го националисти. Все още се установява кои депутати от Атака са били на борда, като към момента е ясно, че Сидеров е бил в компанията на Деница Гаджева и Десислав Чуколов.

Няма данни в Прокуратурата граждани да са отправяли обиди към Волен Сидеров, а атакистите са започнали сблъсъците. Категорични са и показанията, че Волен Сидеров е бил агресивен.

Сидеров видя политическа поръчка от високо ниво срещу Атака
Още...

Има показания, че Волен Сидеров е нанесъл удар, каза още Румяна Арнаудова. Стана ясно от брифинга на прокуратурата, че атакистите веднага са напуснали мястото на инцидента.

Пострадалият Костадин Колев е с кръвонасядания в областта на лявата скула, а Димитър Бахнев също е с кръвонасядане в областта на лицето.

Българските власти са длъжни да пазят дипломатите, скочи Франция
Още...

Румяна Арнаудова очаква в края на работния ден варненските разследващи да предадат материалите по случая в София, за да се прецени дали да бъде свален депутатският имунитет на националистите. Арнаудова увери, че най-късно утре ще има резултат в тази посока.

Свидетелски показания за случая са дали и служители на реда. Изяснено е, че ударът срещу полицая не е бил случаен.
Изяснено е и началото на инцидента - Волен Сидеров е започнал словесен скандал в самолета с жена, която е културно аташе на Франция.