Около 200 души се събраха пред сградата на Областната управа във Варна за планирания преди дни митинг срещу областния управител на Варна Иван Великов, организиран от Атака.

Именно заради въпросното мероприятие лидерът на Атака Волен Сидеров бе в самолета от София за Варна, където между него и други пътници снощи възникна жесток скандал, довел до физически сблъсък, вследствие на който депутатския имунитет на националиста остана под въпрос.

Недоволството на варненци е породено от решението на областния управител да върне цялата сесия на Общинския съвет във Варна от 13 декември, в това число и решението за преименуване на 215 варненски области с турски имена.

Шестващите пяха революционни маршове и възрожденски песни. Развяваха български трибагреници, както и знамена на Атака. На участниците в протеста се раздаваха плакати, явно пристигнали с куриерска фирма от София, на които бе изобразен областният управител. На тях пишеше: "Иване, ти май си Хасан".

Забелязваше се и полицейско присъствие от около десетина полицаи.

50-тина души - симпатизанти на Атака - се вляха с викове „Оставка" в протеста пред Областната управа, съобщи varnautre.
Атакистите бяха стоварени на ул."Хан Аспарух", на около 50 м от Управата, с автобус с великотърновска регистрация и габровски микробус.

Точно в 12:30 часа пред Областна управа се появи и Волен Сидеров, плътно обкръжен от свои депутати и съпартийци.

Той бе заобиколен от 3 дами, в точа число Деница Гаджева, а те от своя страна бяха обградени от мъже облечени в черно, подобно на лидера си. Сидеров обаче не можа да отговори на въпросите за случилото се на Летище Варна, тъй като до него не бе допуснат нито един микрофон.

Сидеров се качи на сцената пред Областната управа, откъдето говори близо 40 минути. Той обвини Областния управител, че като бивш прокурор е активирал всички инстанции във Варна и София, за да скалъпят фалшиво обвинение срещу него.

На Летището снощи не се случи нищо, посочи той първоначално, но допълни: „Едни пишлемета" се опитаха да накърнят достойнството ми и това на пътуващите с мен членове на партията. Защитихме се, както ще правим винаги от тук нататък, независимо от средствата и последиците".

Скоро ще има Видовден, заплаши той главния прокурор Сотир Цацаров, който е бил уведомен за инцидента веднага след възникването му.

Волен Сидеров отправи гневен упрек и към българските медии, които по неговите думи непрекъснато искали да го смачкат и търсели само жълтини.
„Какво искате? Да си покажа фалоса, ако трябва" изкрещя той пред микрофона.

Така основната тема на протеста, а именно искането на оставка на Областния управител, заради спряното решение за преименуване на местностите с турски имена, някак си остана на втори план.

Единствено Атака реагирала срещу действията на Иван Великов, който беше освиркан от няколко човека, участници в протеста по същия повод на 2 януари тази година, изтъкна все пак Сидеров.

След речта му всички участници в протеста се насочиха към централата на ДПС в съседство, но не спряха там, а изненадващо направиха рязък завой и продължиха през центъра на града към Катедралата.

Час преди насрочения митинг областният управителт Иван Великов даде пресконференция, на която повтори мотивите си за обжалването на решенията на местния парламент.
Той обаче бе прекъснат от Симеон Костадинов, представител на все още нерегистрираната нова националистическа партия, с въпроса какво му е поръчал турският консул и дали те пазаруват вече гласове на общински съветници от БСП, с който решението за турските местности да падне при ново гласуване.

Страстите се разгоряха толкова, че се наложи полиция да изведе от залата за пресконференция Симеон костадинов и Павел Чернев.