Жената, срещу която Волен Сидеров е проявил агресия в самолета на „България Еър" вчера, е френският дипломат Стефани Дюмортие, директор на „Алианс Франсез" във Варна, написа в своя блог днес Иво Инджев.

Журналистът се позовава на собствен източник от дипломатическите среди, най-вероятно част от френската дипломатическа мисия, който е потвърдил информацията. Стефани Дюмортие притежава дипломатически паспорт и е сред близките сътрудници на френския посланик в България Ксавие Лапер дьо Кабан.

Инджев припомня, че в своя сайт „Афера БГ" Веселина Томова, която първа съобщи за новата изцепка на лидера на „Атака", е публикувала важни подробности около инцидента, които липсват в материалите по темата на голяма част от родните медии.

Той изтъква, че според „Афера" обект на агресията на Сидеров и компания са станали държавни служители, най-вероятно униформени лица.

Според „Афера" служители на „Гранична полиция" са си извадили медицински свидетелства за нанесени физически наранявания, а на летището във Варна до полунощ е имало не само полиция, но и следователи.

По думите на Томова граничните власти се намесили по молба на шофьора на автобуса, превозващ пътниците от летището до самолета, тъй като по пътя към пистата между атакаджиите и останалите пътници вътре започнала „ръкопашна схватка".

„Беше страшно, да не говорим за думите, които бяха избълвани от страна на Сидеров и хората му!", пише Томова, цитирайки служител на летището, пожелал анонимност.

По непотвърдена информация всички видеозаписи от охранителните камери на летището са били иззети, а по случая тече разследване.

Инджев допуска, че държавните институции умишлено премълчават скандала, тъй като политическото спасяване на „Сидеров и глутницата му" е равнозначно на политическо спасяване за кабинета Орешарски.