В изявление на „Дондуков" 2 държавният глава Росен Плевнелиев почти недвусмислено посочи, че изходът от настоящата кризисна ситуация са изборите.

"Никой не може да ме убеди, че изборите са нещо вредно. Когато нищо друго не помага, когато няма дори опити за разбирателство, изборите са единственото решение", заяви Плевнелиев, уточнявайки, че той няма правомощия по Конституция да иска оставки и да предизвиква избори.

Плевнелиев коментира, че промени в Изборния кодекс са необходими, но намекна, че хората няма да чакат дълго тези промени, които трябва да обхванат само важните и належащи текстове.

Плевнелиев "изхвърли" Атака от политиката
Още...

Етническото противопоставяне е игра с огъня, заяви в началото на обръщението си президентът Росен Плевнелиев.

Той изтъкна, че са били направени опити да се противопоставят българските граждани при протестите в страната.

Неведнъж сме били свидетели на опити за разделяне на българското общество. Винаги те са се обръщали срещу тези, които са ги предизвиквали. Изкуствено се провокира дори етническо противопоставяне. Това е игра с огъня, последиците от която може да са катастрофални, подчерта държавният глава.

На нищо ли не се научихме от новата история на съседите ни, попита Росен Плевнелиев. Аз се противопоставям най-категорично на това, подчерта още той.

Плевнелиев изтъкна и че през всичките тези 5 месеца на протести гражданите не са получили ясен отговор на техните очаквания, защото те не се изчерпват с исканията за оставки.

Ще задават все повече въпроси и все повече искания към морала на политиците и ценностите им. Това е ясен знак, че между тези искания на хората няма противоречие. Българското гражданско общество е отворило към своя преход една нова страница към демокрация, подчерта Росен Плевнелиев.

Плевнелиев задълбочи кризата, недоволни ВМРО
Още...

Плевнелиев запита политиците как те разбират скандиранията „мафия" и какво предлагат срещу тях.

Голямата въпросителна е туморът, заразил българската нация.
"Трябва да се оперира туморът", подчерта държавният глава. По думите му, липсата на дебат „как" по тази тема е чудовищно.

Протестите днес са мирни и това показва зрелостта на обществото, доволен е президентът Плевнелиев. По думите му политиката на тежките зависимости няма да бъде толерирана. Който не го е разбрал ще плати висока политическа цена, смята Росен Плевнелиев.

Президентът не е доволен, че след 22 дни протести политиците не дават ясни отговори. Той не приема едни да протестират, а други да се правят, че не ги виждат.

Плевнелиев отново призова да не се подхожда към разделение на нацията. Не мога да приема да се работи за национално разделение, подчерта държавният глава. Според него всеки политик трябва да си отговори на въпроса как работи за единството на нацията.

Плевнелиев не е дорасъл за държавен глава, контрира БСП
Още...

Добре е, че правителството предлага пакет от социални мерки, коментира още той, като отчете предприетите стъпки от кабинета „Орешарски" за намаляване цените на тока и за нов изборен кодекс.

Според него обаче кредитът на доверие на гражданите се изчерпва. Новината за политиците е, че България има своето активно гражданско общество, което настоява за справедливост, подчерта той.

Стана ясно, че Росен Плевнелиев ще инициира дебати в президентската институция за стъпките, които трябва да се предприемат за изход от ситуацията в страната.

По повод на обвиненията, че е пристрастен в ситуацията, той каза категорично: „Докато съм президент ще бъда пристрастен за повече демокрация, за повече гражданственост, за повече правова държава".

За всички вече е ясно така не може да се продължава, смята Плевнелиев. Не вярвам в месии, коментира още президентът. Според него нацията не трябва да чака някой да я спасява. Сами ще изградим нашата европейска демокрация, уверен е той.

Държавният глава е притеснен от сигналите, които страната ни излъчва навън. За нас, по думите му, се чуват думи като корупция, олигархия, мафия, групировки, фалшификация и манипулирани избори. Това не е България, увери президентът.

Сидеров тръгна да сваля президента
Още...

Според него, когато нищо друго не помага, когато няма дори и опити за постигане на съгласие, тогава единственият демократичен изход са изборите.

„Да плашим хората с избори означава да кажем, че правовата държава може да бъде опасна, че демокрацията не е добра форма на организация на обществените отношения. Аз не вярвам в това и затова и не вярвам, че изборите могат да навредят на държавата, на нейните граждани или на когото и да било", каза държавният глава.

В тежката ситуация от февруари, на най-масови протести от 15 години насам, всички се съгласиха, че има един възможен изход - избори, припомни той.
„Не приемам фалшивата теза, че тези, които се позовават на този най-демократичен инструмент, нарушават Конституцията.
Да, промени в Изборния закон са необходими, трябва да се направят само най-наложителните и безспорните. Едва ли българското общество се намира в това стабилно състояние, което да позволи дълга изследователска дейност, научен подход и изработване на изцяло нов Изборен кодекс, което да отнеме години", настоява президентът.

„Днес гражданите вливат своята енергия в политическата система на България. Те, не политиците, отварят нова страница в демократичната история на страната, в която слагат край на безразличието и оцеляването поединично", изтъкна държавният глава.

Гражданите се върнаха на политическата сцена, категоричен е Плевнелиев.
„Сега прожекторите са насочени към политиците. Гражданите повече няма да си затварят очите. Време е и политиците да ги отворят", призова държавният глава.