Остър и категоричен бе отговорът от БСП на изказването на президента Росен Плевнелиев.

Президентът на републиката показва непознаване или неуважение към Конституцията, заяви на брифинг в партийната централа Антон Кутев.
Отправените от държавния глава предложения според червения депутат не са в духа на Конституцията. Според него Плевнелиев в изявлението си по-рано днес се е опитал да игнорира парламентарния характер на републиката и избора на хората отпреди два месеца.

Г-н Плевнелиев не е дорасъл да бъде президент на всички граждани, подчерта Антон Кутев. Той е президент на Бойко Борисов и се отчита пред Бойко Борисов, а не пред българските граждани, допълни още червеният депутат. Г-н Плевнелиев не може да бъде обединител на нацията, категоричен е Кутев.

Според него държавният глава разединява нацията, чува гласа на протeстиращите, но не чува гласовете, зовящи за стабилност.
Кутев подчерта, че олигархични кръгове са наложили Росен Плевнелиев за министър и сега тези кръгове според него дирижират протестите.

Сега президентът се опитва да говори за олигархия, посочи още Антон Кутев и допълни: „Трябва ли да напомним близките му приятелски кръгове, от които произлиза". „Той е част от олигархията в момента", каза още социалистът. Росен Плевнелиев се опитва да бъде архитект на следващото правителство, изтъкна той.

Кутев припомни странните, по думите му, лица, които са влезли в обществения съвет към държавния глава след февруaрските протести (Огнян Донев, б.р.). Дали някои от тях не се предвижда като следващ министър-председател, попита още той.

Кутев се възмути, че държавният глава не показал отношение към Бойко Борисов, Цветан Цветанов и подслушванията, не се намесил и когато бизнесът е бил изнудван, не се намесил и в това да тласне изборния кодекс на Искра Фидосова да тръгне в правилната посока.

Антон Кутев попита още защо Росен Плевнелиев не е поискал оставката на Бойко Борисов при февруарските протести, а към настоящото народно недоволство е особено чувствителен.

По отношение на яростните критики на държавния глава срещу Атака Антон Кутев посочи, че благодарение на националистите в предишния парламент кабинетът на Бойко Борисов е оцелявал при вотовете на недоверие и така Плевнелиев е оставал министър на регионалното развитие.

Бързи избори са единственият начин Бойко Борисов и Цветан Цветанов да се задържат на власт, категоричен е Кутев. Според него лидерът на ГЕРБ и неговият заместник искат властта, за да заметат следите.

Кутев каза още, че левицата е готова за публичен разговор за задкулисието и олигархията, но в този разговор, по думите на Кутев, всеки трябва да намери своето място.