С изказването си президентът Плевнелиев задълбочи политическата криза, вместо да посочи решение, заяви ВМРО в коментар за изявлението на държавния глава.

Седмица по-рано Плевнелиев посочи, че ще предложи изход. Вместо това той взе страна и задълбочи разделението на българското общество. Така той на практика продължи налаганото от управляващите противопоставяне на февруарски и юнски протести, което настройва едни българи срещу други, изтъкват войводите.

Според ВМРО изказването на президента е издържано главно в абстрактен крайнолиберален дух, а единственото конкретно предложение са разговори в президентството с различни организации.

Притеснително е, че нищо конкретно не прозвуча в думите на Плевнелиев. Дори искането за предсрочни избори не се чу в прав текст, продължават критиките си ВМРО.

Вместо това прозвучаха опасения за етническия мир. Етническият мир у нас не е застрашен от настоящата политическа криза, а от диктата на една етническа и противоконституционна партия, каквато е ДПС. Точно ДПС с постоянния си и дисциплиниран електорат ще спечели най-много при избори веднага.
Бързи избори ще бетонират присъствието на партиите на статуквото - ГЕРБ, БСП и ДПС в парламента, смятат хората на Каракачанов.

Затова ВМРО предлага сегашният кабинет да бъде сменен с кабинет от експерти, без партийни лица, и да бъдат започнати реални действия за промени в Изборния кодекс и да се подготви провеждане на нови избори заедно с изборите за Европейски парламент през 2014 г.