Президентът Росен Плевнелиев поиска „деликатно" сваляне на имунитета на лидера на Атака Волен Сидеров, както и партиите да се разграничат от поведението на националиста.

Аз като президент съм загрижен и обезпокоен за България, посочи Плевнелиев, изтъквайки, че по улиците се появили шпиц команди, които искали граждански арест.
Техният водач влезе в сградата на парламента с пистолет на кръста и полицейска палка в ръка и никой не му попречи да държи речи, в които нарича гражданския протест „преврат срещу държавността", и да заплашва с гражданска война, коментира президентът.

Сидеров ще събира подписи за импийчмънт на президента
Още...

Хиляди граждани, много медии и политически субекти сезираха прокуратурата за действията на лидера на „Атака", каза още Росен Плевнелиев. „Нека припомня, че Европейският парламент преди дни отне имунитета на лидера на френската националистическа партия Марин Льо Пен за подобни изказвания и действия. Надявам се институциите, в това число прокуратурата и парламентът, включително политическите партии в него, да се позиционират ясно", призова държавният глава.

Или ще заживеем в европейска държава, или хората масово ще се насочат към терминал 2, смята той. Нямаме голям избор - или ще заживеем в европейска държава, в която гражданските права на всеки са защитени, а сеенето на омраза, расизъм и дискриминация не се толерират и се наказват ефективно и по закон, или хората масово ще се насочат към Терминал 2, а тези, които останат, да се пазят от налагащите в държавата ред шпицкоманди и да не си и помислят да участват в граждански протести, защото ще бъдат заклеймени като терористи и вкарани в затвора за 3 години, подчерта президентът.

„Ако сега си замълчим и не реагираме, махнем удобно с ръка и си кажем „Какво толкова?", след време ще бъде късно. Апелирам за ясно разграничаване", поиска Плевнелиев.

За да се оттласнем от дъното, трябва ясна позиция, ценности и тяхното ежедневно отстояване, категоричен е той и подчерта, че дотук ни е докарал непукизмът.

Партиите трябва да кажат каква е ценностната им ориентацията. „Който е за това България да е достоен член на Европейския съюз, от едната страна, който нарича европейските компании колонизатори и не уважава европейския химн, от другата страна, който е за прозрачност в институциите и назначенията на висши държавни постове - от едната страна, който е за задкулисие и безпринципни назначения - от другата страна", заяви държавният глва.

„Такива са и протестите на гражданите - те са за ценности и за промяна. Всеки политик днес решава как да се позиционира като част от промяната или като част от статуквото", заяви още Росен Плевнелиев.