Прокуратурата обвини за трети път ексвътрешния министър Цветан Цветантов, наложи му мярка „Подписка" и забрана да напуска страната.

Това стана, след като близо час и половина продължи разпитът му в Столичното следствие. Обвинението е за длъжностно присвояване в особено големи размери.

Минути преди 08:30 часа ексвътрешният министър Цветан Цветанов пристигна в столичното следствие заедно с адвоката си Менков Менков.

Цветанов се брани в съда в Страсбург
Още...

На излизане от Следствието Цветанов коментира новото си обвинение като нещо, с което „започваш да свикваш".
"Първото, второто, сега - третото. Доколкото знам, планът е - минимум четири, а вече оттам-нататък - ще видим", каза той.

Екссиловият министър отново защити тезата си, че постоянните нападки към него са с цел дискредитация и политическа репресия. "Това, което се случва сега, смятате ли, че е нормално", недоумява той.

Дясната ръка на Бойко Борисов обаче не отговори на въпроса кого подозира за автор на този план. Не коментира и евентуално негово оттегляне от политиката. "Аз съм невинен. Смятам, че този път Прокуратурата трябва да докаже всичко, за което ме обвинява", категориен бе той.

Припомняме, в началото на ноември Цветан Цветанов се отказа от имунитета си за трети път. Искането дойде от страна на главния прокурор Сотир Цацаров с цел за възбуждане на ново наказателно преследване срещу бившия вътрешен министър от кабинета на Борисов.

Цветанов е обвинен за длъжностно присвояване на около 50 000 лв. - средства от бюджета на МВР, като за улесняването му е извършено и престъпление по служба.
Оказа се обаче, че парите са присвоени в полза на бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров.

В нарушение на закона като министър на вътрешните работи Цветанов е разпоредил на Тодоров да бъде изплатено трудово възнаграждение за времето от отстраняването му от длъжност и обезщетения за период, в който Тодоров реално е бил задържан под стража в затвора Ловеч.

По този начин Тодоров е получил заплата и обезщетение за неползван отпуск за времето на задържането си, както и впоследствие 20 заплати при пенсионирането му от МВР.

По случая „Тодоров" Цветанов вече е обвиняем, че не е разрешил използването на СРС в рамките на разследване срещу антимафиота.

Малко по-късно Цветан Цветанов бе разпитан и във Военната прокуратура за незаконните полети на Авиоотряд 28. Там той остана близо час. След това се оказа, че като министър на вътрешните работи той е ползвал 4 пъти военната авиация.

Ексвътрешният министър обаче се аргументира с факта, че всички те са били по работа. Три от полетите са били в страната, а четвъртият - в чужбина. Цветанов обаче отказа да посочи точните дестинации.

Според Цветанов мястото на "Авиоотряд 28" е в Министерството на отбраната. Само така може да се постигне оптимално използване на държавната авиация, смята той.
Припомняме, преди няколко дни Авиоотряда „отиде в ръцете" на Министерство на траснпорта.

От прокуратурата съобщиха, че за Авиоотряда преди време е бил разпитан и бившият премиер Бойко Борисов.