Цветан Цветанов се отказа от имунитета си.

Това обяви председателят на НС Михаил Миков в началото на днешното заседание.

Това е третия път, в който бившият вътрешен министър се отказва от депутатския си имунитет и така дава „зелена светлина" прокуратурата да го разследва.

Припомняме, преди дни главният прокурор Сотир Цацаров поиска отново депутатския имунитет на Цветан Цветанов с цел за възбуждане на ново наказателно преследване срещу него.
Според закона имунитетът на депятат се иска при всяко съдебно преследване срещу него.

Този път Цветанов ще бъде разследван за длъжностно присвояване в големи размери - около 50 000 лв., средства от бюджета на МВР, като за улесняването му е извършено и престъпление по служба.
В хода на друго разследване са събрани достатъчно доказателства, че Цветанов в качеството си на вътрешен министър е извършил това престъпление.

Парите са присвоени в полза на другиго - Орлин Тодоров, бивш шеф на антимафиотите във В. Търново.

В нарушение на закона като министър на вътрешните работи Цветанов е разпоредил на Тодоров да бъде изплатено трудово възнаграждение за времето от отстраняването му от длъжност и обезщетения за период, в който Тодоров реално е бил задържан под стража в затвора Ловеч.

По този начин Тодоров е получил заплата и обезщетение за неползван отпуск за времето на задържането си, както и впоследствие 20 заплати при пенсионирането му от МВР.

Припомняме, по случая Тодоров Цветанов вече е обвиняем, че не е разрешил използването на СРС в рамките на разследване срещу антимафиота.