Главният прокурор Цацаров поиска отново депутатския имунитет на Цветан Цветанов с цел за възбуждане на ново наказателно преследване срещу него.

Този път Цветанов ще бъде разследван за длъжностно присвояване в големи размери - около 50 000 лв., средства от бюджета на МВР, като за улесняването му е извършено и престъпление по служба.

В хода на друго разследване са събрани достатъчно доказателства, че Цветанов в качеството си на вътрешен министър е извършил това престъпление.

Парите са присвоени в полза на другиго - Орлин Тодоров, бивш шеф на антимафиотите във В. Търново.
В нарушение на закона като министър на вътрешните работи Цветанов е разпоредил на Тодоров да бъде изплатено трудово възнаграждение за времето от отстраняването му от длъжност и обезщетения за период, в който Тодоров реално е бил задържан под стража в затвора Ловеч.
По този начин Тодоров е получил заплата и обезщетение за неползван отпуск за времето на задържането си, както и впоследствие 20 заплати при пенсионирането му от МВР.

Припомняме, по случая Тодоров Цветанов вече е обвиняем, че не е разрешил използването на СРС в рамките на разследване срещу антимафиота.

Предлагаме ви съобщението на прокуратурата за това, какво е установено до момента.

На 11.03.2011г. на Орлин Тодоров е било повдигнато обвинение за престъпления по чл. 357 и Тодоров е задържан от прокурора до 72 часа. С определение на Окръжен съд гр. Ловеч, потвърдено от Апелативен съд Велико Търново, спрямо Тодоров е била взета мярка за неотклонение „Задържане под стража".

Във връзка с образуваното досъдебно производство срещу Тодоров и постоянния арест, на 19.03.2011г. Цветан Цветанов в качеството му на министър на вътрешните работи е образувал дисциплинарно производство срещу Тодоров и го е отстранил временно от длъжност.
На 21.11.2011г. на Орлин Тодоров е отнето и разрешението му за достъп до класифицирана информация.

Сформираната комисия по дисциплинарното производство срещу Орлин Тодоров е изготвила предложение до Цветан Цветанов Тодоров да бъде отстранен от длъжност, поради това, че му е отнет достъпът до класифицирана информация, което е задължително с оглед разпоредбат на закона за МВР - "Държавен служител в МВР може да бъде временно отстранен от длъжност: когато бъде отнет достъпът му до класифицирана информация; в този случай отстраняването се извършва от органа по назначаването".

Въпреки това, в нарушение на закона, със своя заповед от 23.12.2011г., Цветан Цветанов наложил наказание „Порицание" на Орлин Тодоров и го възстановил на същата длъжност - началник сектор БОП-град Велико Търново.
По това време обвиняемият Тодоров продължавал да пребивава в Затвора Ловеч.

Освен това с тази заповед Цветан Цветанов е разпоредил да се изплати възнаграждение на Орлин Тодоров за времето от неговото отстраняване, считано от 21.03.2011г. до датата на издаване на заповедта.

На 09.01.2012г. е издадена нова заповед от Цветан Цветанов, с която за втори път временно е отстранил от длъжност Орлин Тодоров, като двете заповеди - от 23.12.2011г. и от 09.01.2012г., са връчени на Тодоров в един и същи ден - на 13.01.2012г.

Впоследствие, на 07.02.2012г. продължавайки да се намира в Затвора, Орлин Тодоров подал заявление за прекратяване на служебното правоотношение по собствено желание, а като повод на това заявление със заповед на Цветанов от 29.02.2012г. е прекратено служебното правоотношение на Орлин Тодоров.

Със същата заповед министър Цветанов е разпоредил на Орлин Тодоров да бъдат изплатени в пълен размер обезщетения съгласно ЗМВР.
На 25.04.2012г. със заповед на Станимир Флоров - директор на ГДБОП към този момент, е разпоредено на Орлин Тодоров да бъдат изплатени обезщетенията за неползван платен годишен отпуск, вкл. и за времето през което Тодоров е бил задържан под стража.