Адвокатите на Цветан Цветанов - Менко Менков и Ханс-Петер Ул, ще заведат дело в Съда по правата на човека в Страсбург заради нарушената според тях презумпцията за невиновност на клиента им.

Това стана ясно след днешното изслушване на ексвътрешния министър в Столичното следствие, където той получи третото си обвинение.

По думите на Менков всички обвинения, които са повдигнати на Цветанов, с изключение на първото, не произхождат от досъдебни производства, които са образувани срещу него, а от досъдебното производство, което е образувано срещу Станимир Флоров.

Той потвърди думите на клиента си, че репресията, която се упражнява върху Цветанов е тенденциозна и затова с Ул завеждат дело в Съда по правата на човека в Страсбург за тежко нарушение на Чл. 6, Параграф 2 от Конвенцията за защита правата на човека.

Нарушена е презумпцията за невиновност на Цветанов, срещу когото още в предизборната кампания, по анонимен сигнал, е образувано досъдебно производство и прокуратурата официално го обвинява преди да му е повдигнато обвинение, преди да се приключили изборите, че е извършил незаконно подслушване, посочва Менко Менков.

Към настоящия момент, такова обвинение той няма повдигнато, но всички официални изявления на прокуратурата са свързани именно с това, че той е извършил такова престъпление. Съгласно практиката на съда в Страсбург и Европейската конвенция прокуратурата следва да се въздържа от подобни твърдения, докато обвиненията, които повдига, не бъдат доказани в съда, допълни той.

Жалбата се въвежда в Европейския съд на правата на човека днес.
Цветан Цветанов няма забрана да напуска страната, а наложената му мярка за неотклонение е „подписка", поясни Менков, цитиран от Фокус.