Два последователни взрива избухнаха тази нощ в столицата пред централата на РЗС и клуб на ДСБ, съобщи директорът на СДВР ком. Валери Йорданов.

По думите му около 150 грама е количеството на взривното вещество, използвано при първия взрив.
Сигналът е получен в 03.58 часа, а следващият около 20 минути по-късно.

Припомняме, централата на РЗС е на метри от сградата на Министерски съвет и втората сграда на парламента.

Директорът на СДВР посочи, че при инцидентите няма пострадали. Има нанесени материални щети -счупени стъкла, витрини. Търсят се свидетели и камери, на които евентуално да има записани извършителите.

От РЗС поясниха, че около 10-15 минути след получаване на сигнала от СОТ полицията е била на мястото на инцидента. Към момента районът пред централата на РЗС е обграден от полицаи.

От партията на Яне Янев определят случая като „терористичен акт" и  „тежък удар срещу демокрацията в навечерието на изборите". По думите им това е пореден опит за сплашване на „единствената реална  опозиция".

Борисов: Бомбите са срещу властта
Още...

Лидерът на РЗС подчерта, че бомбата пред централата на РЗС е поставена най-вероятно от същата ръка, която постави бомба и пред редакцията на вестник „Галерия" преди няколко месеца. Това е ръката на безнаказания политически произвол, на готовата на всичко еднолична власт на мутрополитиците от ГЕРБ, заяви той.

Янев поиска да му бъде назначена охрана така, както е осигурена на Ахмед Доган и Сергей Станишев, тъй като той също е получавал заплахи. По думите му той е подал поне 6-7 сигнала във ведомството на Цветан Цветанов.

Кандидатът на РЗС за президент Атанас Семов коментира пред БНТ, че е недопустимо да се случват подобни неща в една европейска столица, на сто метра от Министерски съвет.

По думите му тези инциденти идват неслучайно няколко дни преди третия вот на недоверие срещу кабинета „Борисов" и преди поредния доклад на Европейската комисия.

Няма нищо случайно в това, че тези взривове стават само ден, след като оповестих, че ако спечеля президентската битка, ще уволня Бойко Борисов, заяви Семов и допълни, че това е опит за сплашване не само на РЗС, но на дясната опозиция като цяло.

Аз ви съчувствам, че ви се налага да задавате такива глупави и поръчкови въпроси. Така Семов отговори на въпрос дали от партията на Яне Янев не са инициирали сами този взрив.

Той изрази и своето недоумение, че на „пъпа на София" стават подобни взривове, а в момента там няма представители на МВР, в това число главният секретар на ведомството Калин Георгиев, липсват и представители на прокуратурата.

Демократи за силна България дава 24-часов срок на българските институции да си свършат работата и да разкрият кой стои зад взрива пред офиса на партията в район „Илинден".
Още...

По-късно по време на брифинг пред централата на РЗС Атанас Семов поиска 24-часова охрана за себе си и за лидера на партията.

По думите му този взрив е опит за сплашване, който обаче вместо да всява страх, изразява страх. Той поиска ясна позиция на премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов.

Според него взривът е станал в нощните часове, в които работят мозъците на тъмните кръгове, които диктуват събитията. „Повече от ясно е, че този атентат става възможен заради атмосферата на корупция, престъпност и толериране на мафията от днешното правителство."

Тези взривове нито ще ни уплашат, нито ще ни спрат, заяви Семов и допълни, че Яне Янев ще продължи обиколките си из страната. "Няма да покажем страх, няма да покажем колебание."

 

Според него повече от знаково е, че са взривени офисите на двете десни партии, които показват категорична опозиционност - РЗС и ДСБ. „Повече от ясно е, че се търси внушението, че всеки, който се изправя срещу властта, всеки, който заявява, че ще уволни министър-председателя, ще бъде заплашен и че може оттук нататък да се очакват много по-страшни неща", коментира Семов.

Той призова медиите да следят внимателно политическия процес в страната, защото очаква да последват нови страшни събития преди предстоящите избори.

Вторият случай е пред офис на ДСБ на бул. "Сливница" - отново има счупени стъкла и няма пострадали. В близост има магазини, чиито стъкла са изпочупени, образувала се е дупка в бетона. Счупени са и стъкла на по-горните етажи. Засегнат от взрива е и автомобил, паркиран пред офиса.

Председателят на ДСБ район Илинден Павлин Чергански коментира лаконично взривовете. Той поясни, че не е получавал заплахи.

ДСБ-депутатът Веселин Методиев заяви, че няма никакви спекулативни намерения. Той изрази надежда колкото се може по-бързо отговорните институции да излязат със становище и да се даде отговор от техните ръководители.