"За първи път в 20-годишната история на демократичното развитие на България имаме налице политически взривове". Това заяви по време на брифинг на СДС Ваньо Шарков.

По думите му, до сега се е случвало да има прояви на вандализъм към политически централи, към офиси на политически партии, но не и взривове срещу политически сили, които са парламентарно представени.

Той припомни едно от обясненията на директора на СДВР Валентин Йорданов, който по-рано днес каза, че това е опит за сплашване или обръщане на внимание. "В този смисъл ние искаме от министъра на вътрешните работи да отговори на въпросите кой е сплашваният?", заяви категорично Ваньо Шарков.

От СДС настояват Цветанов да отговори и дали са сплашвани политическите партии, към които имаше насочени такива взривове или всички политически партии, които не са съгласни с някои приоми на управлението в момента.

СДС настояват Цветанов да отговори на въпроса кой е плашещият - дали това е организираната престъпност и дали тази престъпност има връзка с политически сили в страната. "И да отговори на въпроса на кое точно трябва полтичските партии да обърнат внимание", заяви още Шарков.

Той изтъкна, че СДС не искат той да коментира думите им, а да отговори на така зададените въпроси, продиктувани от мнението на директора на СДВР. "Ако органите на МВР не си свършат работата по този случаи и то по най-бързия начин, вякакви слухове ще витаят в обществото и това не е нормално за една правова и демократична държава", коментира още Шарков.

На въпрос дали има връзка между предстоящия вот на недоверие и днешните взривове пред сградите на РЗС и ДСБ, Ваньо Шарков заяви, че това е въпрос, на който министърът на вътрешните работи и премиерът Бойко Борисов трябва да отговорят.

Той припомни, че премиерът смята, че те са свързани с предстоящия доклад на ЕК. "А какво мисли Цветан Цветанов за сега не е толкова известно", коментира още Шарков.
"В крайна сметка ние не очакваме адекватни отговори на тези въпроси и затова сме снели политическото си доверие още през февруари", припомни още той.

Лидерът на СДС Мартин Димитров заяви, че една политическа система може да се счита за заплашена, когато има атентати срещу журналисти и политически партии. "Българската политическа система в момента е заплашена", убеден е Димитров.

Съпредседателят на Синята коалиция подчерта, че ако МВР в много кратки срокове не събере годни доказателства, ситуацията ще се влошава.

"Версиите за самовзривяване са съществували по време на партизаните. От тогава подобни версии в България не са съществували. Който е останал да живее във времето на партизаните и ятаците, нека да си гради подобни версии", подчерта Ваньо Шарков.