Малко след 14:00 часа ДПС и БСП внесоха  в деловодството на парламента мотивите за вота на недоверие. Под мотивите са се подписали 74 депутати от ДПС и БСП.

Сините са решили да не са съвносители, но да подкрепят вота. По-рано днес ДСБ отново застанаха категорично зад позицията, че ще подкрепят вота на недоверие.

Този вот е малко по-особен, заяви Лютви Местан от ДПС. Според него той е успял вот, защото е станало ясно кой, кой е в българската политика, особено след вчерашната позиция на Атака.

Вчера от Атака обявиха, че няма да подкрепят вота, посочвайки, че няма да се „наредят" до БСП, ДПС и сините и да гласуват заедно с тях.

Фидосова:
Добрият юнак ще отсече главите на новата тройна опозиция
Още...

Българското общество трябва да е наясно доколко истински е разводът между ГЕРБ и Атака, подчерта още Местан.
Според него след вчерашната позиция на националистите е станала видна "дълбинната спойка между Бойко Борисов и Волен Сидеров".

Вотът според ДПС е успешен още защото е обединил демократичните партии в НС срещу вредното управление. Вотът свали маските, категоричен бе Лютви Местан.

Този вот отдавна е назрял, изтъкна от своя страна и лидерът на БСП Сергей Станишев. Опозицията по думите му категорично се обявява срещу произвола и силоващината в работата на МВР, както и срещу директното кадруване на силовия министър в съдебната система.

Не приемаме тоталното подслушване на български граждани и нарастването на битовата престъпност, изтъкна Сергей Станишев.

Опозицията не приема и отлагането на членството ни в Шенген, като червеният лидер посочи, че няма никакъв напредък по отношение на отпадането на механизма за сътрудничество и оценка (мониторинговите доклади за България).

Този вот е отрицание на модела на управление, подчерта той.

В мотивите на опозицията е записано, че политиката на правителството се характеризира с остър дефицит на компетентност. В правовата държава само политическата воля не може да замени годните доказателства. Разраства се контрабандата, наблюдава се неоправдан ръст на използването на СРС-та.

Министър-председателят и министъра на вътрешните работи са допуснали според опозицията пробив в националната сигурност на страната чрез изтичане накласифицирана информация.

Вредното управление на ГЕРБ, става откровено опасно за демократичното развитие на България спроед ДПС и БСП.

Вотът на недоверие през юли обаче не означава, че през септември няма да се реализира един вот на недоверие за цялостна политика към кабинета, заканиха се още Станишев и Местан.