Лоялните на Муамар Кадафи сили изтласкват бунтовниците от някои от ключовите градове на страната, съобщават световните агенции. Срещу опозиционните бойци в Рас Лануф, Брега, Бин Джауад и Зауая бяха хвърлени танкове, самолети и военни кораби и в резултат войските на либийския лидер постепенно вземат превес. Междувременно ЕС и НАТО започват нов кръг от разговори за въвеждане на забранена за полети зона, като след вероятните предложения е и нанасяне на въздушни удари.

Според последната информация Зауая и ключовото нефтено пристанище Рас Лануф са изцяло под контрола на правителството. При интензивния ракетен обстрел са пострадали нефтена инсталация, район близо до болница и цивилна жилищна сграда в Рас Лануф. Бунтовниците отстъпват в коли и камиони. Според кореспонденти от мястото на сраженията, чак сега Муамар Кадафи разгръща пълния потенциал на силите си и вероятно има голям брой загинали.

В Аждабия също се води кървава битка, като лоялистите атакуват от запад, откъм пустинята на юг и от север, където са разположени бойни кораби. Брега е била обстрелвана от въздуха.

Повечето бунтовници нямат боен опит и освен това са значително по-слабо въоръжени от редовната армия и наемниците, подчинени на Кадафи. След днешните събития в Бенгази настроението е минорно. Според кореспондент на „ал-Джазира" в града, местните чак сега си дават сметка, че конфликтът вероятно ще продължи дълго. Обезпокояващо за тях е и изказването на американския топразузнавач Джон Клапър пред Сената. Според него Кадафи ще надделее.

Според Червения кръст, Либия вече е в пълномащабна гражданска война, броят на жертвите е много голям, а нейни служители не са допускани в тези части от Джамахирията, където властва Муамар Кадафи. Има данни и за провеждането на мъчения срещу бунтовници.

Журналистите в страната също са подложени на репресии. Трима кореспонденти на БиБиСи бяха измъчвани от силите на Кадафи, а техните колеги в западната част на страната могат да се движат само с официален ескорт. Не са рядкост и арестите. В четвъртък вечерта либийската държавна телевизия съобщи, че ще бъдат освободени тримата холандски войници, арестувани при неуспешна спасителна операция.

Междувременно страните от ЕС одобриха още по-тежки санкции срещу Джамахирията. Ще бъдат блокирани Либийският инвестиционен фонд, Централната банка и други три финансови институции.

Франция призна Националният съвет на Либия (установен от бунтовниците в Бенгази - бел.ред.) за легитимна власт, а върховният представител за външната политика Катрин Аштън призова и другите европейски страни да направят това. На този етап поне нашата страна вероятно ще се въздържи от подобно действие. Това стана ясно от изказване на българския външен министър Николай Младенов, който е в Брюксел.

Все още няма и категорично решение дали над Джамахирията да бъде установена зона, забранена за полети - еднo от главните искания на опозицията, която търпи сериозни загуби от въздушните нападения. Американският генерал Роналд Бърджес заяви по време на изслушване в Сената, че налагане на "забранена за полети зона" би означавало обявяване на война.

Шефът на НАТО Андреас Фогх Размусен заяви, че военна намеса с хуманитарна цел или въздушни удари могат да станат факт само в съзвучие с международното право, категорична нужда от подобни действия, подкрепа на местно равнище и, най-вече, резолюция на ООН по въпроса.

След днешната среща на външните министри на страните от ЕС, Гидо Вестервеле заяви, че страната му не е единствената, която има резерви срещу евентуална военна операция в Северна Африка.

Въпреки това, „Франс прес" съобщи, че вероятно по време на утрешната среща на лидерите на ЕС френският президент Никола Сакрози ще предложи да бъдат нанесени удари по ограничен брой обекти в Либия, използвани от лоялистите за най-смъртоносните им операции. Джамахирията вече обяви, че скъсва дипломатическите си отношения с Париж заради признаването на властта в Бенгази за легитимна.